Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutuusromaani kertoo epätasa-arvosta Thaimaassa ja Suomessa: ”Toisilla on enemmän mahdollisuuksia kuin toisilla”

Inkeri Markkulan esikoisromaanissa kieli on aistivoimaista, mutta hahmot eivät vie mukanaan.

Kulttuuri
 
Taika Dahlbom
Marek Sabogal
Inkeri Markkulan esikoisromaanin on kieleltään aistivoimainen ja lyyrinen.
Inkeri Markkulan esikoisromaanin on kieleltään aistivoimainen ja lyyrinen. Kuva: Marek Sabogal

Romaani Inkeri Markkula: Kaksi ihmistä minuutissa. Gummerus. 388 s.

Biologi Inkeri Markkulan (s. 1977) esikoisromaani Kaksi ihmistä minuutissa risteilee henkilökohtaisen ja maailmanlaajuisen tragedian välillä, kun Markkula valottaa inhimillisen menetyksen epäreiluutta monesta näkökulmasta.

Kaksi ihmistä minuutissa

Kirjoittaja: Inkeri Markkula

Julkaisija: Gummerus

Laji: romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 388

Vahvan temaattinen romaani on parhaimmillaan luontokuvauksissa.

Alina on tutkija ja pienen Sella-vauvan äiti. Kun hänen puolisonsa Astrid kuolee auto-onnettomuudessa, Sella määrätään isovanhempien hoitoon, sillä Alina ei ole lapselle geneettisesti sukua. Alina käpertyy menetystensä ympärille ja keskittyy tutkijanuraansa.

Se vie hänet Thaimaan syrjäseudulla sijaitsevalle malariaklinikalle tutkimaan kuumetautiviruksen kehitystä. Klinikalla hän tapaa saksalaisen lääkärin Loten, sekä paikalliset potilaat, joiden elämää tutkijat päätyvät seuraamaan hyvinkin läheltä.

Teoksen kieli on aistivoimaista ja pehmolyyristä, arkisesta hieman taiteellisen puolelle kurottavaa. Markkulan lause soljuu ja tökkii hyvässä miellyttävässä rytmissä.

Kieli asettuu jopa hieman röyhkeään jännitteeseen teoksen kovien teemojen kanssa. Niistä nousee juonen kannalta keskeiseksi malarian aiheuttama kärsimys, jota Markkula tuo esiin klinikan potilaiden kautta.

Markkula kertoo malariasta seuraamalla yhden perheen tarinaa. Malarian tutkimus puolestaan hajoaa monen tutkijan näkökulmiin ja elämänkohtaloihin.

Länsimaiset ihmiset ovat teoksessa malarian tutkijoita ja paikalliset siitä kärsiviä. Markkula tunnistaa tämän rakenteellisen valta-asetelman ja pyrkii liuottamaan sitä. Hän tuo esille, miten sekä Thaimaassa että Suomessa toisilla on enemmän oikeuksia ja mahdollisuuksia kuin toisilla. Ja toisaalta kuolema hajottaa perheitä yhtä lailla maasta riippumatta.

Näitä yhteiskunnallisia ja inhimillisiä teemoja Markkula pyrkii käsittelemään hahmojensa kautta. Siksi on harmillista, että päähenkilöä lukuun ottamatta henkilöhahmot jäävät etäisiksi, eivät kasva toisistaan – tai heille tapahtuvista tapahtumista – erillisiksi henkilöiksi.

Vaikka Markkulan hahmot eivät vie mukanaan, hänen luontokuvauksissaan koko tarina puhkeaa kukkaansa. Thaimaan viidakko tuoksuineen ja eläimineen muuttuu eläviksi kuviksi kirjailijan kuljettaessa tutkijaansa malariaklinikan ympäristössä.

Tässä toinen jännite, joka kantaa teosta – miten ihmiselämässä kauneus ja kurjuus kietoutuvat toisiinsa. Se, että kauneuttakin on, luo toivoa, ja antaa voimia ponnistella kurjuuden poistamiseksi.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan 16. marraskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat