Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jan Forsströmin novellikokoelma esittelee kirjallisen kuninkaan, joka taikoo sanoilla mitä tahansa

Harvinaiseksi käynyt kirjallisuudenlaji osoittaa voimansa Forsströmin esikoisteoksessa.

Kulttuuri
 
Stefan Bremer
Esikoiskirjailija Jan Forsström on ohjannut pitkän elokuvan Silmäterä (2013).
Esikoiskirjailija Jan Forsström on ohjannut pitkän elokuvan Silmäterä (2013). Kuva: Stefan Bremer

Novellit Jan Forsström: Eurooppalaisia rakastajia. Teos. 218 s.

Pari kolme ensimmäistä novellia hujahtaa kuin siivillä. Olen valmis julistamaan uuden kirjallisen kuninkaan, joka pystyy taikomaan sanoilla ihan mitä tahansa, millaiselle näyttämölle hyvänsä ja aina hykerryttävän herkullisesti.

Eurooppalaisia rakastajia

Kirjoittaja: Jan Forsström

Julkaisija: Teos

Laji: novellit

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 218

Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Jan Forsström (s. 1975) näyttää olevan kotonaan niin itämaisessa henkisyydessä, kotimaisessa nautintopraktiikassa kuin kansainvälisessä taiteilijaneronpalvontaritualistiikassakin.

Tai varmaankin pitäisi sanoa, että: kotonaan sellaisten henkilöiden ajatusmaailmassa, jotka yrittävät kovin erilaisia reittejä pitkin onneen.

Ja edelleen tarkentaen: onneen, joka on yhtä kuin seksuaalinen täyttymys. Siitä kokoelman nimi Eurooppalaisia rakastajia.

Jokaisessa novellissa saa nauraa, oli kyse sitten terapeutista, joka heilahtaa äkkiä itse potilaaksi tai Baselin pornopalveluihin matkustavasta paksun lompakon pukumiehestä, jolla menee pupu pöksyihin, kun kesken maksullisten palveluiden uhkaa käydä flaksi ihan ilmaiseksi. Vieläpä sellaisen neidon kanssa, josta voisi oikeasti pitää, myös vaatteet päällä.

Eipä tämä niin hauska kirja taidakaan olla.

Forsström hyydyttää lukijansa hymyä taitavasti. Hän ei halveksi ihmisiä, vaikka näyttää monin muunnelmin, miten naurettavia olemme. Kaipa kirjoittaja muistaa kuuluvansa itsekin porukkaan.

Pikemmin kuin epäonnistujista Eurooppalaisia rakastajia kertoo niistä, jotka eivät enää uskalla edes yrittää – siis sitä rakkautta – koska onnen tavoittelu eli sisimpänsä näyttäminen saattaa kiepsahtaa nöyryytykseksi. Joten kirjan otsikko on vähintäänkin irvokas ja samalla Eurooppa ylikypsyyttään liki hautaan valmis manner.

Kuninkuus karisee kuolevaisuudeksi kokoelman loppua kohden. Nähdäkseni nurinkurisesta syystä: yksikään novelli ei toista edeltäjiensä tekniikkaa, mikä on sinänsä kunnianhimoista, mutta johtaa käytännössä yliyrittämiseen.

Esimerkiksi loppupuolen Hic sunt leones (Täällä ovat leijonat) ammentaa lääkärien sanalyhenteiden kyllästämästä reseptikielestä ja lipuu – tietysti – jonnekin luettavuuden tuolle puolen.

Alun huippujen ryväs kuitenkin todistaa, että uusia uria aukova novellistiikka ei ole kuollut, vaikka kustantajat karsastavat koko lajia sen epäkaupallisuuden tähden. Kenties kirjoittajatkin.

Jan Forsström on mainio lisä ennestäänkin jo korkeatasoiseen esikoisvuoteen.

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan 16. marraskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat