Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisällissodan Raahe sai kirjallisen dokumentin

Pekka Jaatinen kirjaa veriset tapahtumat tarkasti.

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Jaakko Mylly
Pekka Jaatinen
Pekka Jaatinen Kuva: Jaakko Mylly

Romaani Pekka Jaatinen: Varjo 1917–1918. Johnny Kniga. 343 s.

Pekka Jaatinen on erikoistunut laatimaan romaaneja, jotka perustuvat laajaan dokumenttiaineistoon. Viimeksi hän kuvasi nuorta suomalaista SS-miestä, ja uudessa romaanissa ehditään etuajassa satavuotisjuhliin eli vuosien 1917 ja 1918 tapahtumiin.

Varjo 1917-1918

Kirjoittaja: Pekka Jaatinen

Julkaisija: Johnny Kniga

Laji: romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 343

Varjo kuvaa askel askeleelta, miten Raahen seudulla ajauduttiin sisällissotaan.

Jaatinen pitää ohjenuoranaan näköjään uskollisuutta sille, miten kaikki oikeasti tapahtui. Siksi joukkojen liikkeet selostetaan tarkasti niin punakaartin, suojeluskunnan johtajan kujin kaikkitietävän kertojankin näkökulmasta.

Romaanin alku lupailee päähenkilöksi Oskari Varjo -nimistä miestä, joka palaa meriltä Raaheen ratavartijan hommiin. Varjo on opportunistin perityyppi, joka kauppaa resiinallaan säännösteltyä tavaraa ja havittelee jopa kuolleen veljensä työpaikkaa ja vaimoa.

Oskari tekee itselleen hihanauhan, joka on yhdeltä puolelta punainen, toiselta valkoinen. Puheet sorrosta ja vallankumouksesta eivät häntä houkuta, eikä hän ei tahdo sekaantua koko kahinaan, josta näkee jo hyvissä ajoin, ettei siitä mitään hyvää seuraa.

Oskari onkin oikeassa, vaikka hänen motiivinsa on vain oman nahan varjeleminen. Hänestä tuleekin rintamalinjojen välinen varjo, jota kiskotaan puolelta toiselle.

Myös romaanihenkilönä hän on katoavaista lajia, ja Jaatinen hukkaa mahdollisuuden luoda romaaniinsa hahmon, josta käsin voisi luoda moniulotteisen katseen sotaan ja muuhun maailmaan.

Varjon kerronta on paikoin jähmeää, mutta kun toiminta yltyy, myös kerrontakin lähtee luistamaan. Väkivallan siemenet ja itse taistelut tulevat toden totta tehokkaaksi kirjatuiksi, eikä lukijaa ohjata johtopäätöksiin.

Ei, vaikka valkoisten pomo, pankinjohtaja kertoo tarinaansa hourulasta käsin, sen verran veriteot häntä vainoavat. Ja vaikka lopun dokumenttiosuudesta voi lukea lahdattujen listan.

Aika ajoin puhutaan siitä, miltä oikeanlainen romaani näyttää, pitääkö tehdä suoraa vai väärää. Jaatisen romaani on kerronnaltaan ja henkilökuviltaan muotopuoli, mutta täyttää silti hyvin yhden kirjallisuuden monista tehtävistä: dokumentoida ja elävöittää historiaa.

Jaatinen pystyttää kirjallisen monumentin Raahen veriselle historialle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat