Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Concertgebouw soitti vaivattomasti ilman ässäkorttejaan

Kulttuuri
 
Daniele Gatti
Daniele Gatti
Concertgebouw-orkesteri Musiikkitalossa. Daniele Gatti, kapellimestari, ja Yefim Bronfman, piano. – Lutoslawski, Bartók, Prokofjev.

Ohjelmisto sai Bronfmanin ja orkesterin rajoittamaan uhkeaa sointiaan.

Mitä tarkoittaa maailman paras? Taiteessa se ei tarkoita turboilua, jossa kaikkea on enemmän.

Niinpä Gramophone-lehden laajan kansainvälisen kriitikkoraadin "maailman parhaaksi" sinfoniaorkesteriksi valitsema Amsterdamin Concertgebouw-orkesteri ei soittanut syvemmällä, suuremmalla ja säihkyvämmällä soinnilla kuin muut.

Esittäjä: Corncertgebouw-orkesteri, Daniele Gatti, Yefim Bronfman

Paikka: Helsingin juhlaviikot

Laji: klassinen

Se ei myöskään ollut maailman täsmällisin orkesteri.

Tasapainoinen, hienostunut ja liioittelematon se oli. Musiikki puhutteli ilman alleviivauksia.

Orkesteri olisi tehnyt vielä suuremman vaikutuksen, jos mukana olisi ollut sen kolme perinteistä ässäkorttia: ylikapellimestari Maris Jansons, orkesterille tutuin germaaninen myöhäisromanttinen ohjelmisto sekä Concertgebouw-salin jälkikaiultaan uhkea akustiikka, josta voi nauttia vain Amsterdamissa.

Nyt sointi-ihme rajoitti vapaaehtoisesti sointiaan aloittamalla Witold Lutoslawskin ankaralla Musique funèbrella jousille. Kyseessä oli kunnianosoitus, jopa velantunnustus Béla Bartókille, jolta Lutoslawski ammensi avoimesti uransa varhaisvaiheissa.

Bartók itse oli esillä kolmannella pianokonsertollaan vuodelta 1945. Kuolemansairas säveltäjä teki poikkeuksellisen lyyrisen ja tasapainoisen teoksen, jossa sekä Yefim Bronfman että orkesteri saivat pidätellä sointinsa perinteistä uhkeutta.

Istuin varsin edessä ja sivulla, ja flyygelin soinnista suuri osa pyyhki ohi. En syyttäisi Musiikkitalon akustiikkaa, sillä olen istunut myös jumaloidussa Concertgebouw-salissa paikassa, johon flyygeli ei suuntaa koko sointiaan. Se paikka tosin oli vielä huonompi, orkesterin takana.

Pikakyselyn perusteella sointi oli keskemmällä salia ehtaa Bronfmania, ja ylimääräisenä kuultu Chopinin etydi F-duuri (opus 10 nro 8) soi syrjäänkin ihastuttavasti. Kysäisin Bronfmanilta, oliko hän tyytyväinen instrumenttiin. "Hyvä piano se on, mutta outo", hän vastasi.

Daniele Gattin italialainen oopperakapellimestarin tausta paljastui, kun hän johti otteita Sergei Prokofjevin Romeosta ja Julia -balettimusiikista. Nyt Veronassa liikuttiin ilman slaavilaista patetiaa. Gatti kontrolloi vaivatta balanssia ja johti vain tarvittaessa, antaen vastuuta huippumuusikoille. Tuloksena oli ihastuttavien orkesterivärien ja pakottoman soiton juhla.

Odotin ehkä tätäkin suurempaa intensiteettiä ja putipuhtaampaa soittoa. Sitä kuultiin ylimääräisessä, joka oli kolmannen näytöksen alkusoitto Wagnerin Nürnbergin mestarilaulajista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat