Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kullervo sai armon Olavinlinnassa

Sähkövika myöhästytti Savonlinnan oopperajuhlien uuden produktion ensi-iltaa 80 minuuttia

Kulttuuri
 
Juha Metso
Ville Rusanen (vasemmalla) on erinomainen Kimmo-orjana. Tommi Hakala laulaa Aulis Sallisen Jorma Hynniselle säveltämän Kullervo-oopperan nimiroolin Savonlinnan oopperajuhlilla.
Ville Rusanen (vasemmalla) on erinomainen Kimmo-orjana. Tommi Hakala laulaa Aulis Sallisen Jorma Hynniselle säveltämän Kullervo-oopperan nimiroolin Savonlinnan oopperajuhlilla. Kuva: Juha Metso
Arvio: ooppera
Savonlinnan oopperajuhlat
. Aulis Sallisen Kullervo, ohjaus Kari Heiskanen, lavastus Antti Mattila, puvut Riitta Anttonen-Palo, Savonlinnan oopperajuhlaorkesteri ja -kuoro joht. Hannu Lintu, kuoron valmennus Matti Hyökki. Pääosissa mm. Tommi Hakala, Ville Rusanen, Tuija Knihtilä, Petri Lindroos, Reetta Haavisto, Jenny Carlstedt, Aki Alamikkotervo, Vuokko Kekäläinen ja Maria Ylipää.

Aulis SallisenKullervo sai armon Savonlinnan yleisöltä, vaikka ensi-ilta viivästyi 80 minuuttia. Kova paukaus juuri ennen esityksen oletettua alkua paljastui oikosuluksi, joka vaikutti osaan valoista sekä tekstityslaitteeseen. Vika päätettiin yrittää korjata, ja taiteellinen johtaja Jorma Silvasti lohdutti yleisöä sanoen "baari on auki".

Se tehosi. "Tuli vietettyä laatuaikaa niin, että aloin katsoa [pääroolin laulanutta] Tommi Hakalaa sillä silmällä!" naiskuulija huudahti väliajalla.

Tekstitys toimi toisessa näytöksessä. Esitys loppui ennen puoltayötä, ja yleisö taputti lämpimästi erityisesti säveltäjälle.

Kullervo

Säveltäjä: Aulis Sallinen

Esittäjä: Savonlinnan oopperajuhlaorkesteri ja -kuoro, Hannu Lintu, Tommi Hakala, Ville Rusanen, Tuija Knihtilä, Petri Lindroos, Reetta Haavisto, Jenny Carlstedt, Aki Alamikkotervo, Vuokko Kekäläinen, Maria

Paikka: Olavinlinna

Laji: ooppera, Aulis Sallinen

Kullervo saa armon myös Kari Heiskasen uudessa ohjauksessa. Kalevalan ja Aleksis Kiven näytelmän siskonsa makaaja ja joukkomurhaaja ei poltakaan itseään, kuten Sallisen libretossa.

Hän näyttäisi poistuvan "koston talosta" pohtimaan veritekojensa seurauksia. Ja ehkä mahdollisuutta armoon, vaikka Kalevalan tarina on epäkristillinen.

Kullervo ei ole yhtä jäntevä kuin Sallisen Ratsumies, ei yhtä melodinen kuin Punainen viiva eikä yhtä värikäs kuin Kuningas lähtee Ranskaan. Vuonna 1988 säveltäjä yhdisti 1970-luvun "karvalakkioopperoiksi" haukuttujen mestariteosten elementit 1980-luvun postmodernismiin.

Postmodernismi kyseenalaisti suuret kertomukset ja kehitysuskon. Sallinenkaan ei vain kuljeta juonta, vaan osin rikkoo ja kommentoi sitä aikatasoja sekoittaen. Se johti syytöksiin "tilkkutäkkimäisyydestä".

Mutta Sallinen oli jo 1987 saanut valmiiksi viidennen sinfoniansa Washington Mosaics, jossa hän pirstoi muodon mosaiikinpaloiksi kauhistuneena (kylmän) sodan särkemästä maailmasta. Samaa havaitsee Kullervossakin.

Postmodernistista monityylisyyttä edustavat välillä gregoriaaniseksi äityvä kuorolaulu, hetkelliset popvaikutteet ja myöhäisromantiikka rikottuna äkeillä dissonansseilla. Synkeä pohjavirta pitää fragmentit koossa eikä tyyliä pidä pelästyä: musiikki on jykevää ja helppotajuista.

Ensimmäinen näytös junnaa tarkoituksellisesti kuten Kullervon kehäpäätelmien umpimielisyys. Kun Kullervo löytää perheensä – isä, äiti ja sisko eivät kuolleetkaan sedän polttamassa talossa! – musiikki avautuu.

Lavalla postmodernistisuutta näkyi Riitta Anttonen-Palon puvuissa, joissa yhdistellään nykyaikaa ja määrittelemätöntä 1700-lukua. Antti Mattilan lavastuksen kolme valkoista ja yksi musta hiiltynyt talonrunko näytti epädynaamiselta, mutta toimi.

Henkilöohjauksessa ei turhia patsasteltu, ja Kullervon pahuus taustoitettiin lapsuuskuvin.

Lavan vaikuttavin hahmo oli Ville Rusasen rampa ja heikko Kimmo-orja, Kullervon ainoa ystävä. Hän lauloi tekstin selkeimmin ja meni rooliinsa sisälle syvimmin. Pala nousi kurkkuun.

Nimiroolissa Tommi Hakala ei ole yhtä ilmeisen pakkomielteinen lavahahmo kuin Jorma Hynninen, jolle rooli oli kirjoitettu. Hän onnistui silti hienosti.

Kun tekstiä ei ensimmäisessä näytöksessä nähnyt, ääntämyksen selkeys korostui. Komeasointinen kuoro ei ollut tässä vahvimmillaan, ei myöskään yhtä komeasointinen Tuija Knihtilä Kullervon äitinä, joka ainoana itkee poikansa perään. Hyvin näytellyt Petri Lindroos Kalervona jätti sanat turhan kurkkuun. Esimerkiksi koominen metsästäjä Aki Alamikkotervo lauloi selkeästi.

Hyviä näyttämöhahmoja riitti. Vuokko Kekäläinen oli varsinainen Lady Macbeth usuttaessaan Unto-miestään tuhoamaan veljensä ja tappamaan Kullervon.

Pulloon tarttuva Juha Kotilaisen Unto päättää kuitenkin myydä Kullervon orjaksi sepälle.

Hyvä lavahahmo oli myös sepän seksikäs vaimo ( Jenny Carlstedt ), joka käyttäisi Kullervoa seksileluna, mutta mies ei osaa ja nöyryytettynä tappaa naisen.

Tämä murha näytetään, mutta siskon makaamista ei. Sen saa kertoa toisen näytöksen piristäjä Maria Ylipää mikrofonin avulla laulelmassa, jonka Sallinen sävelsi aikoinaan Vesa-Matti Loirille. Tämä ei saapunutkaan katsomaan ensi-iltaa, vaikka henkilökunta näin ennakoi.

Sallinen jättää myös pienen takaportin: ehkä Kullervo ei maannutkaan sisartaan vaan vain väittää niin päästäkseen lähtemään isänsä ahdistavasta kodista.

Dramaturgisesti nuo ratkaisut eivät ole tehokkaimpia, mutta inhimillistävät tarinaa.

Kaiken kokosi yhteen energinen kapellimestari Hannu Lintu ja hieno oopperajuhlaorkesteri.

Upeita orkesterikylpyjä saatiin varsinkin näytösten aluissa ja lopuissa, joissa myös Sallisen musiikki on vahvimmillaan.

Libretossa mainituilla rotilla on tällä kertaa kaksi jalkaa Kari Heiskasen ohjaamassa Aulis Sallisen Kullervo-oopperassa Savonlinnan oopperajuhlilla.
Libretossa mainituilla rotilla on tällä kertaa kaksi jalkaa Kari Heiskasen ohjaamassa Aulis Sallisen Kullervo-oopperassa Savonlinnan oopperajuhlilla.
Himo, nöyryytys ja viha: Tommi Hakalan näyttelemä Kullervo päättää tappaa sepän vaimon (Jenny Carlstedt).
Himo, nöyryytys ja viha: Tommi Hakalan näyttelemä Kullervo päättää tappaa sepän vaimon (Jenny Carlstedt).
Maria Ylipää piristää synkeää Kullervo-oopperaa Vesa-Matti Loirille sävelletyn sokean laulajan roolissa Savonlinnan oopperajuhlilla.
Maria Ylipää piristää synkeää Kullervo-oopperaa Vesa-Matti Loirille sävelletyn sokean laulajan roolissa Savonlinnan oopperajuhlilla.
Kari Heiskasen Kullervo-ohjauksessa on kuristavia näkyjä.
Kari Heiskasen Kullervo-ohjauksessa on kuristavia näkyjä.
Vuokko Kekäläinen Unton vaimona on varsinainen Lady Macbeth. Untona Juha Kotilainen.
Vuokko Kekäläinen Unton vaimona on varsinainen Lady Macbeth. Untona Juha Kotilainen.
Kullervon karulla lapsuudella selitetään veritekoja. Kuorokohtaus Aulis Sallisen Kullervo-oopperasta.
Kullervon karulla lapsuudella selitetään veritekoja. Kuorokohtaus Aulis Sallisen Kullervo-oopperasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat