Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin soi Suomeen tulevan supertähden viimeinen lemmenkuolo

Valtionoopperassa myös uusi Tosca

Kulttuuri
 
Arvio: ooppera
Wagnerin Tristan ja Isolde sekä Puccinin Tosca Berliinin valtionoopperan esityksinä Schiller-teatterissa. Berliinin valtionoopperan orkesterin Staatskapelle Berlinin konsertti Philharmonie-salissa. Joht. Daniel Barenboim.

Berliinin valtionooppera saa tehdä huippulaulajatar Waltraud Meierin viimeisen Isolde-esityksen Harry Kupferin vuonna 2000 aloittaneessa ohjauksessa, joka perustuu valtavaan enkelilavasteeseen ja on hengeltään abstrakti ja runollinen.

Meierin kolmanneksi viimeisen Isolde-esityksen perusteella hän lopettaa Richard Wagnerin Tristan ja Isolde -oopperan raskaan sopraanopääroolin laulamisen oikeaan aikaan palatessaan mezzosopraanoksi.

Hän näyttelee loistavasti ja äänessä on aristokratiaa sekä terästä, mutta toisessa näytöksessä tuli muutama falskikin ääni.

Tristan ja Isolde, Tosca

Säveltäjä: Wagner, Puccini

Esittäjä: Berlkiinin valtionooppera, joht. Daniel Barenboim

Paikka: Schiller-teatteri, Philharmonie-

Laji: ooppera, Wagner, Puccini

Tämä oli hyvää Isolde-laulantaa, mutta ei niin hullaannuttavan järisyttävä kuin Bayreuthin Wagner-juhlilla 1990-luvulla tai Pariisissa Peter Sellarsin ohjauksessa vuonna 2005.

Peter Scheiffert oli väkivahva Tristan. Kapellimestari Daniel Barenboimin ja Juhlaviikoilla häikäisseen Staatskapelle Berlinin sointikirjoa vaimensi Schiller-teatterin kuiva akustiikka.

Valtionooppera on Schiller-teatterissa evakossa Unter den Lindenin päätalonsa remonttia.

Valtionoopperassa on tässä kuussa pyörähtänyt käyntiin Alvin Hermanisin uusi ohjaus Puccinin Toscasta.

Juoni kulkee sarjakuvamaisesti maalauksin ja piirroksin näyttämön ylätasolla eräänlaisena ideaali-Toscana, jossa sankarikin on 30 kiloa laihempi kuin näyttämöllä. Lavalla samat tapahtumat näytellään normaalisti.

Perusratkaisu ärsyttää joitakin kriitikkoja, ja yleisöstä kuului yksittäinen buu-huuto juuri ohjaukselle ja lavastukselle.

Perusidea kuitenkin toimii, ja henkilöohjaus on hyvää. Laulajille ja orkesterille osoitettiin suosiota myrskyisästi.

Anja Kampe on tavanomaista ovelampi Tosca ja Fabio Sartori tykkimäisen tukeva Cavaradossi.

Näyttämön parasta työskentelyä tarjoaa Michael Volle pääkonna Scarpiana. Kiduttaja häkeltyy, kun Tosca aloittaa viettelyn pelastaakseen rakkaansa.

Toscan tekemä Scarpian murha toteutetaan tavanomaista groteskimmin. Cavaradossi teloitetaan monen nykyproduktion tapaan tylyllä niskalaukauksella.

Daniel Barenboim johti Toscaa vimmaisen väkevästi ja mursi akustiikan rajoitukset. Keski-iässä hän tuntui joskus kylmän laskelmoivalta, mutta nyt vanhemmiten hän on liekeissä.

Sen huomasi myös seuraavana iltana valtionoopperan orkesterin Staatskapelle Berlinin konsertissa Philharmonie-salissa.

Barenboim johti vauhdikkaasti Mozartia ja Jörg Widmania ja soitti lopulta Mozartin pianokonserttoa kuin kyseessä olisi myrskyisin Beethoven.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat