Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brucknerin arvoitus ei ratkea

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkester i Musiikkitalosssa. Christoffer Sundqvist, klarinetti. Joht. Karl-Heinz Steffens. – Nielsen, Bruckner.

Sali ei tällä kertaa täyttynyt. Yllättävää. Luulisi, että Carl Nielsenin myöhäiskauden kirkkaankeveä fragmentaarisuus vetoaisi maassa, jossa on totuttu vaikkapa Pentti Saarikosken kirkkaan fragmentaariseen runouteen. Ja Anton Brucknerin kuudennen sinfonian jykevän ajaton pohdinta vertautuu suoraan Volter Kilven proosaan, joka äänestystulosten perusteella on kovinkin suosittua.

Uusklassisen pinnan alla Nielsenin klarinettikonsertto elättelee tummiakin varjoja. Christoffer Sundqvist tavoittaa ilmaisun koko asteikon. Päälinjat pysyvät kauttaaltaan selkeinä, vaikka säveltäjä yhtenään ujuttaa tekstuuriin paholaismaisia virtuoosikuvioita tai tahallisen banaalien aiheiden toistoja. Sundqvistilla on hallussaan klarinetin äänensävyjen, artikulaatioiden ja nyanssien koko skaala.

Tarkoitukseni oli vihdoin selvittää todellinen suhteeni Brucknerin 6. sinfoniaan, mutta epäonnistuin. Yli tunnin mittainen innostumisten ja turhautumisten vuorottelu päättyi tasapeliin.

Esitystä ei voi moittia. Karl-Heinz Steffens osaa välittää ajatuksensa aukottoman loogisesti. HKO pitää tasoaan yllä tasaisen varmasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat