Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HKO ja Beethoven, perinnetietoisen valinta

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesteri ja Musiikkitalon kuoro Musiikkitalossa. Sakari Oramo, kapellimestari. Anu Komsi, sopraano, Tuija Knihtilä, mezzosopraano, Mati Turi, tenori ja Juha Uusitalo, bassobaritoni. Tapani Länsiö, kuoromestari. – Beethoven.
Magda Rakita
Sakari Oramo
Sakari Oramo

Helsingin kaupunginorkesterin syyskauden päätöskonsertti on perinnetietoisen valinta.

Jo vuodesta 2000 HKO on soittanut joulun alla aina Ludwig van Beethovenin yhdeksännen sinfonian, joka länsimaisen musiikin kivijalkana sopii rituaalisen toiston kohteeksi ja välineeksi.

Päätöskonsertti on myös suosittu, ja ainakin keskiviikon konsertissa katsomo oli täynnä. Osan viehätyksestä tuovat vuosittain vaihtuvat kapellimestarivieraat, jotka ovat olleet suomalaisia ja kansainvälisiä huippuja.

Tällä kertaa vuorossa oli Sakari Oramo, joka on viime aikoina kerännyt Lontoossa kehuja BBC:n sinfoniaorkesterin kanssa pitämistään konserteista.

HKO:n edessä häntä ei ole nähty vuosituhannen vaihteen jälkeen, koska hän oli noin kymmenen vuotta kilpailijan palveluksessa eli RSO:n ylikapellimestarina.

Oramon ja HKO:n tulkinta Beethovenin kuorosinfoniasta eteni virtaviivaisesti ja sulavasti. Alukkeet olivat tarkkoja ja orkesteri soi komeasti heti ensimmäisen osan tuimista aiheista lähtien.

Beethovenin tempomerkinnät ovat aiheuttaneet tutkijoille ja muusikoille runsaasti päänvaivaa ja tulkintaerimielisyyksiä, mutta Oramo tuntui seuraavan partituurin merkintöjä luontevasti esimerkiksi scherzon ja trion keskinäistä suhdetta sommitellessaan.

Niin ne kontrastoivat riittävästi myös hitaan osan kanssa. Musiikkitalon kuorolla on teoksesta kokemusta jo muutaman vuoden ajalta.

Laulajia oli tällä kertaa noin 70, mutta kuoro kuulosti paikoittain kokoaan suuremmalta. Solistikvartetista parhaan vaikutelman teki tenori Mati Turi vakaalla tulkinnallaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat