Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Barokin ilo kimmelsi Vanhassa kirkossa

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Helsingin Barokkiorkesteri Vanhassa kirkossa. Annami Hylkilä, sopraano, Dmitri Sinkovski, johtaja, viulu. – Vivaldi, Telemann, Scarlatti, Corelli.

Italian barokkiaikakauden joulutunnelma kiteytyy Corellin suosittuun joulukonserttoon, joka päätti Helsingin Barokkiorkesterin joulukonsertin.

Dmitri Sinkovskin vetämä HeBo sytytti Corellin konserton g-mollin hartaan kirkkaaseen, sopusuhtaisesti aaltoilevaan ja virtaavaan hehkuun. Jeesus-lapsen syntymän odotus tiivistyi kiihkeään vivace-osaan, jonka jälkeen duuripastoraali alkoi tuudittaa ihmeen somasti.

Jeesus-lapsen syntymä oli aiheena myös konsertin kahdessa vokaaliteoksessa. Vivaldin Ostro picta armata spina rinnastaa karmiininpunaisen ruusun kauneuden ja maisen maineen lakastumisen ja ylistää sen jälkeen Neitsyt Mariaa ja tämän synnyttämää poikalasta.

Niin oopperamaista kuin Vivaldin kirkollisen teoksen vokaalikieli onkin, se ilmentää sanojen tunnemerkityksiä oopperaa paljon yksityiskohtaisemmin. Annami Hylkilän sirosäihkyinen, tyttömäisesti soiva lyyrinen sopraano liikkui Vivaldin kevyissä melodiakuvioissa ja lopun haltioituneessa riemussa taidokkaasti ja ilmeikkäästi.

Alessandro Scarlattin joulukantaatti Cantata pastorale on myös hyvin riemukas teos. Sen viehätysvoimaa lisää juureva kansanomaisuus, jossa on myös tanssillisuutta. Hylkilän helkyttely ja HeBon vapautunut soittoilo olivat omiaan luomaan kuvan Jeesus-lapsen syntymää ylistävistä, määkivää katrastaan kaitsevista paimenista.

Sinkovski pääsi parhaiten vauhtiin Telemannin B-duuri-viulukonsertossa. Ärhäköissä, humoristisissa nopeissa osissa Sinkovski kieputti viuluaan villisti ja vekkulisti, kun taas adagio-osa yllätti sulavasti laulavalla, galanttia tyyliä enteilevällä kauneudellaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat