Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mørkin selloakrobatia häikäisi ja hämmästytti

Saint-Saënsin toinen sellokonsertto on yksi lajinsa vaikeimmista

Kulttuuri
 
Truls Mørk
Truls Mørk
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste, Truls Mørk, sello. Musiikkitalon kuoron laulajia, - Dutilleux, Saint-Saëns, Bartók.

Niin miellyttävää kuin Camille Saint-Saënsin värikästä, kirkasta ja tasapainoista musiikkia onkin kuulla, se ei herätä voimakkaan emotionaalisia eikä pyhiäkään tuntemuksia.

Musiikki säilyttää aina klassisen objektiivisuuden eikä pyri kohoamaan kohti korkeuksia.

Vaikka Saint-Saënsin musiikkia on helppo moittia pinnalliseksi, pintaliitoa hänen kaksi teknisesti vaativaa sellokonserttoaan eivät kuitenkaan ole.

Säveltäjä: Dutilleux, Saint-Saëns, Bartók

Esittäjä: Helsingin kaupunginorkesteri, Truls Mørk

Paikka: Musiikkitalo

Laji: klassinen, Dutilleux, Saint-Saëns, Bartók

Harvoin kuultu toinen sellokonsertto (1902) on yksi lajinsa vaikeimmista teoksista. Kun norjalainen Truls Mørk soitti konserton Jukka-Pekka Sarasteen johtaman HKO:n kanssa, vaikutus oli häikäisevän hämmästyttävä. Näin huimaavan virtuoosista instrumentaaliakrobatiaa kuulee harvoin.

Mørkin venetsialainen Montagnana-sello säilytti värikylläisen, herkän kauneutensa kaikkein hurjimmissa kuluissa ja kaksoisotteissa ja hehkui myös tulta.

Vain 17-minuuttisessa konsertossa on ihmeen hyvä tasapaino sellon laulavan melodisen kauneuden, taituruushurmion ja solistia eloisan kirkkaasti myötäilevän orkesterin kanssa.

Ensimmäinen sellokonsertto (1872) on sangen tuttu teos. Sekin on muodoltaan hallitun suppea.

Lyhyessä ajassa Mørk ehti antaa tässäkin konsertossa lumoavia näytteitä kiitävästä taituruudestaan ja sellonsa melodisesta mehukkuudesta. Lämmittävyyttä lisäsi se läheinen dialogi, jota solisti ja orkesteri kävivät keskenään.

Avausnumerona oli Henri Dutilleux'n kirkas mysteeri, salaperäisesti leimahteleva Métaboles, jonka osat kasvavat ikään kuin puun tavoin paikallaan ylöspäin.

Päätösnumerossa, Bartókin Ihmeellisessä mandariinissa, barbaarinen ekspressionismi, aggressiivinen motoriikka, vihlovat dissonanssit ja terävät orkesterisoinnit loivat rikollisuuden ja pahuuden ilmapiirin.

Helsingin kaupunginorkesteri oli Sarasteen kirkkaassa ja tarkassa otteessa parhaimmillaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat