Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuopion viulukilpailun taso lupaa hyvää myös Jean Sibelius -kisaan

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Kuopion viulukonserton finaalikonsertit lauantaina ja sunnuntaina Kuopion musiikkikeskuksessa. Kuopion kaupunginorkesteri, joht. Alberto Hold-Garrido.

Kuopioon kokoontui viime viikolla melkoinen määrä suomalaisen viuluopetuksen huippunimiä, joita pystyi bongailemaan Kuopion viulukilpailun yleisöstä finaalikonserteissakin. Monet olivat tulleet kannustamaan omien oppilaidensa suorituksia ja seuraamaan myös muiden koitoksia.

Opettajilla on varmasti syytä ylpeyteen ja tyytyväisyyteen, sillä nuorten suomalaisviulistien taso on korkea. Tuomariston puheenjohtajan Jaakko Kuusiston mukaan Kuopion viulukilpailun taso oli kova jo alkuerässä, ja sitä se oli finaalikonserteissakin.

Tämä on lupaavaa myös loppuvuoden Jean Sibelius -viulukilpailua ajatellen, vaikka kansainvälisellä tasolla kilpailu on todella kovaa, ja taitavia nuoria viulisteja saapuu ympäri maailmaa.

Joka tapauksessa suomalaisilla on valttikorttina Jean Sibeliuksen viulukonsertto, joka on Sibeliuksen nimikkokilpailussa pakollisena teoksena. Siitä kuultiin Kuopion viulukilpailussa neljä lupaavaa tulkintaa, joissa kaikissa oli kuultavissa nuorten soittajien omaa ääntä.

Kilpailun voittaneen Tami Pohjolan (s. 1996) soitossa oli hienostunutta arvoituksellisuutta, teknistä osaamista ja musikaalisuutta.

Toiseksi tulleen Pekko Pulakan (s. 1992) soitossa oli samoja ansioita kuin Pohjolalla: hieno tumma sointi varsinkin matalammilla kielillä ja syvyyttä tulkinnassa.

Kasmir Uusitupa (s. 1995) soitti konserton paljon voimallisemmin. Hänen tulkinnassaan oli väkevää vääntöä, mikä toisaalta saattoi vaikuttaa siihen, että viulun soinnissa oli vähemmän sävyjä kuin muilla saman konserton soittaneilla.

Juho Valtosen (s. 1992) soitossa yhdistyivät Pulakan ja Uusituvan tulkintojen parhaat puolet, kuten hieno sointi ja vahva ote.

Kolmanneksi sijoittunut Hanna Parviainen (s. 1987) soitti finaalissa Felix Mendelssohnin konserton selkeällä viulusoinnilla, joka kantoi helposti orkesterimassan yli. Hän ei selvästikään tavoitellut ylitsevuotavaa tunteellisuutta, vaan soitti varmasti ja suoraviivaisesti.

Erkki Louko (s. 1994) tavoitti Johannes Brahmsin viulukonserton tunnelatauksen ja soitti kauniilla soinnilla pitkiä linjoja. Orkesterin voimakkaimmille äänille hän ei kuitenkaan aina pärjännyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat