Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paganini-rapsodia kiisi virvatulten tanssina

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Pietro Rizzo, kapellimestari, Alessio Bax, piano. – Tšaikovski, Rahmaninov, Respighi.

Italia yhdisti Helsingin kaupunginorkesterin konserttia: italialainen kapellimestari, italialainen pianosolisti ja kolme teosta, joilla kaikilla on yhteys Italiaan.

Paganinin paholaisviulu inspiroi Rahmaninovin säveltämään myöhäisen Paganini-rapsodian, joka perustuu Paganinin a-molli-viulukapriisiin.

Kun Rahmanonivin Paganini-rapsodian soitti loistava italialainen Alessio Bax, Musiikkitalossa kuultiin demonisen leikkisää ja eleganttia virvatulten tanssia.

Baxilla on kiitävän virtuoosinen tekniikka ja timanttisen kirkkaasti kimmeltävä sointiasteikko.

Fantastista ja salaperäistä ilmettään muuntelevan 24 variaation sarjan eräänlainen yllätysnumero on 18. variaatio, jossa huimana hyppelehtivä teema muuttuu käännetyssä muodossaan laulavaksi melodiavirraksi.

Loppua kohden vauhti kiihtyi kipinöiväksi prestissimo-virtuoosisuudeksi, johon keskiaikainen dies irae -aihe sekoitti tuomiopäivän tunnelmaa.

Konsertti alkoi Tšaikovskin Romeo ja Julia -alkusoittofantasialla. Kapellimestari Pietro Rizzo on erinomainen tarinankertoja. Hän hahmotteli alkusoiton vaiheet hyvin selkeästi ja herätti visuaalis-dramaattisia assosiaatioita. HKO:n soitossa oli värikästä rehevyyttä.

Karnevalistisena päätösnumerona oli Respighin sinfoninen runoelma Feste Romane. Neliosaisen teoksen ensimmäinen osa, Sirkushuveja, on kammottava: leijonat karjuvat ja kristityt marttyyrit valmistautuvat kuolemaansa.

Kahden viimeisen osan riehoissa kauhut unohtuivat. Rizzo loihti havainnollisia riemukkaiden kansanjuhlien monenkirjavia kuvia.

Teoksen metelöivällä ja mahdikkaalla menolla on epäilyttävä yhteys fasistisen Italian "taidemakuun".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat