Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intohimo näkyy ja kuuluu renessanssifestivaalilla

Kulttuuri
 
Markku Pihlaja
Lumen valo lauloi taidokkaasti.
Lumen valo lauloi taidokkaasti. Kuva: Markku Pihlaja
Arvio: konsertti
Aurore-festivaalin avajaiskonsertti Paavalinkirkossa. Lumen valo, Ensemble Petraloysio, Q Consort, Petri Arvo, nokkahuilu, Ilpo Laspas ja Petros Paukkunen, urut ja cembalo.

Viime vuonna toimintansa aloittanut renessanssimusiikin festivaali Aurore aloitti toisen vuotensa komeasti englantilaisella teemalla. Tudorien aikakauden hovimusiikkia esitellyt konsertti liittyy koko festivaalin tämänvuotiseen teemaan, jossa neljän konsertin aikana paneudutaan neljän eri ruhtinashovin musiikkiin.

Festivaalitulokasta tehdään talkoohengessä. Joitakin yhteistyökumppaneita on, esimerkiksi Paavalin seurakunta. Kaikki konsertit järjestetään Paavalinkirkossa Vallilassa.

Talkoohenki näkyy intohimona ja innostuksena, josta osoituksena on jo runsas, asiantuntevasti kirjoitettu ja kaikin puolin ammattimaisesti toteutettu ohjelmakirja. Myös tapahtuman nettisivuilla valotetaan renessanssimusiikin olemusta kattavasti.

Miksi kaikki tämä valistustyö on tärkeää? Siksi, että kyseessä on aikakausi, jonka musiikki ei ole nykyelämän valtavirtaa. Toki Suomessakin on aktiivinen vanhaan musiikkiin erikoistuneiden laulajien ja muusikoiden yhteisö, ja monet heistä esiintyvät Aurore-festivaalilla eri kokoonpanoissa.

Festivaalin taiteellinen johtaja Kari Turunen johtaa myös miehistä koostuvaa Ensemble Petraloysio -lauluyhtyettä, joka torstain avajaiskonsertissa esitteli soinnillista monipuolisuuttaan ensin sotaisalla England, Be Glad -laululla ja myöhemmin Thomas Tallisin lempeästi virtailevalla If Ye Love Me -motetilla.

Taidokas lauluyhtye on Lumen valo, jonka tulkinta William Byrdin Quomodo cantabimus -motetista soi kauniisti ja puhtaasti, monimutkaista polyfoniaa taitavasti halliten.

Yhdessä esiintyessään Lumen valosta ja Ensemble Petraloysiosta muodostui hieno kamarikuoro, joka varsinkin Byrdin Simeonin kiitosvirressä soi täyteläisesti ja kauniisti.

Renessanssin soitinmusiikkiin paneutuivat Petros Paukkunen ja Ilpo Laspas sekä nokkahuiluyhtye Q Consort, kaikki yhtä korkealla tasolla. Q Consortin tulkinnat Henrik VIII:n sävellyksistä olivat viihdyttäviä, Paukkunen ja Laspas soittivat vinhoja kosketinsoitinteoksia.

Laspas soitti 1500-lukulaista progea, eli John Bullin 11/4-sykkeellä etenevän In Nominen, Paukkunen päätti konsertin Byrdin My Ladye Nevells Second Grownden alati tiivistyviin tunnelmiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat