Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Philharmonie de Paris soi Musiikkitaloa paremmin

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Orchestre de Paris Philharmonie de Paris'ssa joht. Paavo Järvi, solisti Lang Lang, piano. – Borodin, Tšaikovski, Berlioz.

Philharmonie de Paris on jo ennen viimeisiä säätöjä akustiikaltaan parempi kuin Helsingin Musiikkitalo.

Ero ei ole valtava. Annoin Musiikkitalolle taannoin HS:n kriitikkokyselyssä kouluarvosanaksi 8,5. Philharmonie de Paris'n akustiikka oli ensivaikutelman perusteella kiitettävä 9+.

Analyyttinen erottelevuus on tuttua Musiikkitalostakin, mutta sointi on ainakin Orchestre de Paris'n soittaessa lämpimämpi, avoimempi ja kantavampi.

Säveltäjä: Borodin, Tšaikovski, Berlioz

Esittäjä: Orchestre de Paris joht. Paavo Järvi

Paikka: Philharmonie de Paris

Laji: klassinen, Borodin, Tšaikovski, Berlioz

Mutta ykkösviulut soivat kuin ohuen verhon takaa. Selvästi korkeammalla istuvat kakkosviulut jopa dominoivat. Tämä lienee korjattavissa nopeasti.

Toisessa avajaisgaalassa Orchestre de Paris'n ylikapellimestari Paavo Järvi johti huippunopeasti ja vähän kepeästikin Aleksandr Borodinin Polovetsilaistanssit oopperasta Ruhtinas Igor.

Valeri Gergijevin pietarilaissointi on demonisempi ja syvempi, mutta Orchestre de Paris toi mukaan tanssillisuuden hurmaa.

Kiinalainen supertähti Lang Lang teki ihmeen: puhkisoitettu Pjotr Tšaikovskin ensimmäinen pianokonsertto tuntui syntyvän juuri nyt ja niin epäsovinnaisena kuin se sävellyshetkellä olikin.

Lang Lang piti pahimmat diivanelkeet piilossa ja sirkusteli vain parissa oktaavitykityskohdassa. Flyygeli kuiski ja jyrisi sävykkäästi, avoimesti ja vastustamattomasti.

Paavo Järvi oli nuorena ymmärrettävästi vielä kapellimestari-isänsä Neeme Järven varjossa ja hänessä oli hiven sulkeutuneen kylmää teknokraattia. Myöhemmin Cincinnatissa hän teki tarkkoja, mutta soinniltaan romanttisen pumpulisia levyjä.

Nyt Pariisissa asiat tuntuvat loksahtaneen kohdalleen. Kädet pelaavat selkeästi ja ilmeikkäästi, musisointi on avointa ja tervettä.

Se sopii Hector Berlioz'n Fantastisen sinfonian ensimmäisiin osiin Rêveries. Passions (Unelmia, intohimoja) Un Bal (tanssiaiset) ja Scène aux champs (Kohtaus maalla). Tässä akustiikassa Berliozin partituurin hienoudet välittyivät kauniisti, mehevästi ja läpikuultavasti!

Marssi mestauslavalle ja oopiuminhuuruinen Uni noitasapatista saisivat toki olla sairaalloisemman pelottavampia, mutta avajaisten riemukas tunnelma vei mennessään.

Pariisilaisyleisö hihkui konsertin päättyessä. Sen jälkeen osa astui ilmaisiin bussikyyteihin, jotka vievät jatkossakin konserttivieraita ydinkeskustaan, osa nopeampaan metroon.

Eikä kukaan valittanut uuden konserttitalon syrjäisyydestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat