Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mahlerin maailmassa onni löytyy luonnosta

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Hannu Lintu, kapellimestari, Boris Berezovski, piano. – Ravel, Mahler.

Gustav Mahlerin musiikki tuntuu sopivan Hannu Linnun temperamentille harvinaisen hyvin. Hänellä on kyky ymmärtää Mahlerin sinfonioiden vastakohdasta toiseen heittelehtivää maailmaa.

Skitsofreenisestä sävelmaailmasta Lintu rakensi monumentaalisen kudelman valtaisine epätoivon purkauksineen ja onnen huumineen.

Ensimmäisen osan surumarssi vyöryi depressiivisinä maininkeina, villisti pauhaten, muttei musertavana.

Myrskyisästä toisesta osasta ja erityisesti sinfonian laajasta ydinosasta, Scherzosta Lintu poimi elämän pieniä nautintoja: wieniläisviihdettä valsseineen, kahvilaelämän, viinin ja rakkauden säveliä.

Tosin hauraat haaveet vääristyivät nopeasti ilkkuvaksi huumoriksi ja kasvoivat painajaisraivoksi.

Kaikki oli Linnun hermoherkässä ja iskevän lujassa otteessa. RSO sai tilaisuuden näyttää koko taiturillisen arsenaalinsa.

Neljäs osa, autuaallinen Adagietto vapauttaa hetkeksi maailman kataluudesta. Missähän tämä taivaallisen rauhan tyyssija mahtaa sijaita? Unkarilais-saksalainen musiikintutkija Attila Csampai ehdottaa kesäistä alppiniittyä, jossa ihminen saa olla kaksin rakkaansa kanssa. Kuulostaa hyvältä.

Riemukkaasti pyörinyt ja hyörinyt finaali kajahti kuin kesäisestä alppimaailmasta. Csampain mielestä Mahler oli vihreän maailmankatsomuksen varhainen profeetta. Ihminen löytää ilon ja onnen luonnon helmassa.

RSO tarjoili Ravelin G-duuri-konserton ääriosissa hulluttelevaa ja vikkelää soitinsirkusta. Pianosolisti Boris Berezovskin tekniikka rullasi tasaisen varmasti, mutta gallialaista henkevyyttä jäi kaipaamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat