Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibeliuksesta tuli unenomainen elokuva

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Tapiola Sinfonietta, joht. Tuomas Hannikainen Espoon kulttuurikeskuksessa. Elokuvatyöryhmä Tuomas Hannikainen, Marikki Hakola, Raimo Uunila ja Lauri Danska. Elokuvatuotanto Kroma Productions.
– Sibelius

Kapellimestari Tuomas Hannikaisen Sibelius -projekti eteni perjantaina Scaramouche-balettipantomiimin ja Neito tornissa -oopperan uusiin versioihin. Hannikainen tekee Sibelius-Akatemiaan taiteellista tohtorintutkintoa Sibeliuksen näyttämömusiikista ja pyrkii löytämään uusia tapoja sen esittämiseen. Aiemmissa konserteissa Hannikainen on paneutunut Sibeliuksen melodraamoihin ja näytelmämusiikkiin. Vuoden lopulla vuoroon tulee vielä Myrsky-näytelmän musiikki.

Neito tornissa -oopperan Tapiola Sinfonietta soitti Hannikaisen laatimana orkesterisovituksena, ilman laulajia. Käsiohjelmatekstissään Hannikainen kertoo käyttävänsä versiostaan nimeä Neitsyt tornissa, "joka korostaa tarinan eroottisia sekä uskonnollisia ulottuvuuksia".

Instrumentaaliversiona teos eteni kuin sävelruno ja muistutti soinniltaan Sibeliuksen muita 1890-luvun sävellyksiä, vaikkapa Lemminkäistä. Vahva kerronnallisuus vei ajatuksia myös 1800-luvun muiden säveltäjien sävelrunoihin, laajuutensa vuoksi varsinkin Berliozin Fantastiseen sinfoniaan.

Kokonaisuus oli yllättävänkin toimiva. Jostakin syystä mieleen tulivat viime vuosisadan uutisfilmit, joiden taustamusiikkiraitoja Sibeliuksen musiikki hallitsi ilmeisen suvereenisti. Eli instrumentaaliversionakin Neito tornissa toimi kuin liikkuvaa kuvaa kuvittaen.

Varsinaisesti liikkuvaa kuvaa nähtiin Hannikaisen versiossa Scaramouchesta. Hannikainen on tiivistänyt balettipantomiimin alkuperäisen musiikin 40 minuuttiin eli noin puoleen alkuperäisestä ja laatinut sen oheen elokuvan. Elokuvassa nähdään tarina Sibeliuksen kamppailusta taiteensa kanssa.

Hannikaisen kuvakerronta on unenomaista ja symbolistista. Hän käyttää paljon hidastettua ja nopeutettua kuvaa, eikä päähenkilöiden kasvoja nähdä juuri koskaan. Ainoastaan Aino Sibeliuksen kasvot nähdään ohimennen muotokuvassa.

Hannikaisen käyttämät kuvat ovat melko osoittelevia. Luomisen tuskaa hän kuvaa nuottipapereilla, jotka tämän tästä turmeltuvat viini- ja musteroiskeisiin tai katoavat liekkeihin. Teosten syntyyn liittyvä takomisen vertauskuva tulee esiin kirjaimellisesti, kun nähdään seppä takomassa nuottiavainta ja kahdeksasosanuottia.

Mikäpä siinä. Scaramouchen hienoa musiikkia kuulee vain harvoin, joten hyvä vain, jos elokuvaversio tuo sen uusien kuulijoiden ulottuville. Tapiola Sinfonietta ja Hannikainen paneutuivat sibeliaaniseen sointiin antaumuksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat