Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaija Saariaho loihtii runollisia äänimaisemia

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Susanna Mälkki, kapellimestari, Steven Isserlis, sello. – Debussy, Walton, Saariaho.

Elektroninen elementti on Kaija Saariahon musiikin tavaramerkki. Elektroniikalla Saariaho laajentaa akustisten äänilähteiden sointiavaruutta ja herkistää yleisön korvia uusille kuulomaailmoille.

RSO:n konsertissa sai Suomen ensiesityksensä kuusiosainen Circle Map, jonka nauhaosuus koostuu persialaisen, 1200-luvulla eläneen Muhammad Balkhi-Rumin runosta. Käsittämättömän runon sanoilla ja äänteillä on musiikillinen tehtävä osana kokonaiskudosta. Vaikutus on arkaaisen mystinen.

Circle Map sai kantaesityksensä 2012 Amsterdamissa. On helppo kuvitella, että Saariaho suunnitteli teoksensa suureen tilaan. Monikanavainen tilavaikutelma oli selvä Susanna Mälkin taidokkaasti hahmottamassa Musiikkitalon esityksessä.

Vuoroin mies-, naisäänen ja kuoron lausuma nauhaosuus ikään kuin kantautui kaukaisesta ulottuvuudesta. Runo tuntuu olevan se lähde, joka herättää orkesterin resonanssit.

Circle Map on sarja äänimaisemia, jossa dramaturginen jännitekaari sitoo mielikuvituksekkaat äänimaalailut kokonaisuudeksi. Orkesterin soitinryhmät sekoittuvat monivärisinä väreileviksi, kolmiulotteisiksi sointigobelliineiksi. Osa kudelmasta on läpikuultavan runollista.

Konsertti väreili hyvänolon tunnetta. Steven Isserlisin pehmeä Stradivari-sello lauloi surumielisen raukeaa onnea William Waltonin sellokonsertossa.

Konsertti alkoi Debussyn Images-sarjan Gigues -osalla. joka on kuin englantilainen puutarha. Harvoin kuulee suomalaisten soittavan näin hienosti Debussyn musiikkia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat