Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viulisti Kelemen sai Bártókin kaksi maailmaa soimaan suvereenisti

Inkisen työskentely orkesterin edessä on muuttunut valtavasti

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Barnabás Kelemen, viulu. Joht. Pietari Inkinen. Bártók, Šostakovitš.

Tämä konsertti todisti taas Béla Bártokilla olleen hyvät perusteet todeta, että länsimaisesta taidemusiikista hän on saanut tekniikan, mutta henki on lähtöisin kansanmusiikista. Rapsodia nro 1 viululle ja orkesterille ja viulukonsertto nro 1 puhuvat puolestaan.

Pitkä tovi on kulunut siitä, kun edellisen kerran olen seurannut Pietari Inkisen työskentelyä orkesterin edessä. Muutos on valtaisa ja pelkästään positiivinen. Inkinen fokustaa olennaiseen sekä partituurin analysoijana että esiintyjänä. Tällaista HKO:kin arvostaa, mikä oli kuultavissa.

Vailla epäilyksiä voidaan todeta, että Barnabás Kelemen on soittimensa (Guarneri, 1742) suvereeni hallitsija. Bartókin konsertto on elegian ja robustin ilmaisun diptyykki, ja Kelemen ilmaisee koko skaalan.

Lyhyinä hetkinä jouduin tosin aprikoimaan, asettaako viulisti etusijalle esitettävän musiikin vai esittäjän persoonan.

Ylimääräisenä kuultu lyhyt Bartók-hupailu kahdelle viululle osoitti, että Pietari Inkinen ei ole omaakaan soittoaan unohtanut.

Dmitri Šostakovitšin kuudes sinfonia on muodoltaan varsin omaperäinen. Ensin hyvin pitkään ja raskaasti huokaillen vedetään jotain suunnatonta kivirekeä tasamaalla. Sitten seuraa kaksi lyhyttä railakasta rallatusta.

Musiikkitalon väljään ja ilmavaan akustiikkaan venäläismestarin suosimat viiltävimmätkin vaski- ja lyömäsoitintehot mahtuvat ja istuvat luontevasti. HKO:n puhallinsolisteista ei heikkoa lenkkiä löytynyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat