Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ovelassa ketussa vietetään koristeellista karnevaalia

Oopperan visuaalinen ilme on kuin satukirjasta

Kulttuuri
 
Heikki Tuuli
Waltteri Torikka ja Hanna Rantala esiintyvät visuaalisesti näyttävässä Ovelassa ketussa.
Waltteri Torikka ja Hanna Rantala esiintyvät visuaalisesti näyttävässä Ovelassa ketussa. Kuva: Heikki Tuuli
Arvio: ooppera
Ovela kettu. Leoš Janáčekin ooppera Suomen Kansallisoopperassa. Visuaalinen kokonaisilme Klaus Haapaniemi, ohjaus Immo Karaman, koreografia Fabian Posca, lavastuksen ja puvustuksen toteutus Mark Väisänen, valaistus Immo Karaman, Matti Leinonen, musiikinjohto Dalia Stasevska kuoron valmennus Marge Mehilane, Marco Ozbič. Kansallisoopperan solistit, kuoro, lapsikuoro ja orkesteri.

Leoš JanáčekinOvela kettu -ooppera näyttää fantastiselta satukirjalta Suomen Kansallisoopperan näyttämöllä. Muotoilija ja kuvittaja Klaus Haapaniemi on hahmotellut eläinaiheiselle tarinalle niin korean taikamaailman, ettei vastaavaa taida löytyä mistään muusta oopperatalosta.

Ohjaaja Immo Karamanin, koreografi Fabian Poscan ja Haapaniemen yhteistyön tuloksena on syntynyt visuaalisesti ylellinen, tanssillinen karnevaali, jonka eläin- ja ihmishahmot ihastuttavat näköaistia. Samat koristeelliset eläinhahmot ovat ilmestyneet myös Haapaniemen Iittalalle suunnittelemaan Tanssi-astiastoon.

Hämyisällä jugend-henkisesti rakennetulla näyttämöllä hahmojen värikäs, elegantti ja ihmeellinen kauneus ei aina pääse täyteen loistoonsa. Kun koko suuri kirjava satujoukko marssii valaistulle näyttämölle kiitosseremoniassa, visuaalinen vaikutus on erityisen kiehtova.

Ovela Kettu

Säveltäjä: Leos Janácek

Esittäjä: Suomen kansaalisoopperan solistit, lapsikuoro ja kuoro

Paikka: Suomen kansallisooppera

Laji: ooppera, Leos Janácek

Kansallisoopperan Ovelan ketun sanotaan sopivan niin aikuisille kuin lapsille. Yleensä ajatellaan, että tunnistettavat eläinhahmot viehättävät lapsia. Tässä esityksessä aikuisenkin on usein hieman vaikea tietää, mistä eläimestä on oikein kysymys.

Hanna Rantalan kettuneiti ja Mari Palon kettu eivät olet erityisen kettumaisia metsänolentoja, vaan pikemminkin koreilevan aristokraattisia hahmoja, jotka näyttävät tupsahtaneen näyttämölle Venetsian karnevaalista. Yhtä turhamaisia nukkeja ovat myös muut eläimet.

Kylän ihmiset, metsänvartija, hänen vaimonsa, rehtori, pastori, majatalon isäntä ja emäntä ovat yleensä kunnon maalaisia huvittavine piirteineen. Nyt heistäkin on tullut tyyliteltyjä ja hienostelevia marionettaja.

Tavallaan Kansallisoopperan Ovela kettu sopii hyvin narsistisen, kulutusjuhlaa viettävän yhteiskuntamme peiliksi. Voi olla, että Ovela kettu sopii myös lapsille. Nykylapset ja nuoret ovat niin tottuneet seikkailemaan elokuvien, videoiden ja videopelien fantasiamaailmoissa, joten he saattavat hyvinkin viihtyä Ovelan ketun parissa.

Janáčekin oopperan teemana on metsän eläinten kujeilut ja heidän törmäyksensä ihmisiin. Eläimistä tekee mainioita veitikoita se, että niissä yhdistyy animaalisia ja ihmismäisiä piirteitä. Metsä ja kylämiljöö tarjovat toteuttajille yllin kyllin mahdollisuuksia karrikoivaan visuaaliseen tyylittelyyn, vaikka maalaismaisemassa pysyttäisiinkin.

Tärkeää olisi antaa mahdollisimman monelle hahmolle persoonallinen luonne ja käytöstyyli. Kansallisoopperan esityksessä ei erotu kiinnostavia yksilöitä eikä hauskoja karikatyyrejä, Jaakko Kortekankaan metsänvartijaa lukuunottamatta. Kaikki ovat osa suurta dekoratiivista kollektiivia. Älykäs, seksikäs, feministinen ja poliittisesti aktiivinen kettuneiti ei nouse niin valloittavaan päärooliin, joka hänelle kuuluisi.

Kettutyttöön rakastuneesta lemmenkipeästä koirasta, tyhmistä kanoista ja pöyhkeästä kukosta olisi helppo ottaa irti paljon huumoria ja korostaa metsän vapaiden ja pihapiirin alistettujen eläinten vastakohtaisuutta. Esityksen huumori on kuitenkin lähinnä pantomiimista keimailua ja kekkalointia

Ovelassa ketussa on peräti 23 roolia, joista suurin osa on eläimiä. Kapellimestari Dalia Stasevska on harjoittanut kaikki laulajat hyvin ja pitää taitavasti ohjat käsissään.

Ihmisten ja luonnon yhteys sykki elinvoimaisena orkesterin upeissa alku-, väli- ja loppusoitossa, eläinten tanssissa ja luonnollisessa, puheesta nousevassa vokaalilinjassa.

Janéčekin ooppera on suurenmoinen hymni alati uudistuvalle ja nuorentuvalle luonnolle. Loppukohtauksessa metsäluonnon väreilyyn ja huminaan pitäisi sekoittua haikea tunne ihmiselämän katoavuudesta. Surumieli ja resignaation sävyt ovat vieraita Stasevskan energiselle otteelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat