Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iloiset Nibelungit huvittaa ja hurmaa

Lavalla nähdään joukko hölmöjä wagneriaanisia pilakuvia

Kulttuuri
 
Hannu-Ilari Lampila
Sini Pennanen
Aku Rantama (vas.) esittää Volkeria, Ronnie Karlsson Hagenia, Fanny Hellström Kriemhildiä ja Liisa Kilpi Giselheriä.
Aku Rantama (vas.) esittää Volkeria, Ronnie Karlsson Hagenia, Fanny Hellström Kriemhildiä ja Liisa Kilpi Giselheriä. Kuva: Sini Pennanen
Arvio: operetti
Oscar Strausin operetti Die lustigen Nibelungen Helsingin konservatorion konserttisalissa. Musiikinjohto Jani Sivén, ohjaus Ville Saukkonen, lavastus Aili Ojalo, puvut Tyra Therman, valosuunnittelu Tuukka Törneblom, koreografia Osku Heiskanen. Helsinki Concordia -orkesteri.

Oscar Straus (1870–1954) oli Itävallan juutalainen operettisäveltäjä, joka sai 1900-luvun alussa loistavan idean. Hän keksi tehdä Wagnerin sotaisan Nibelungin sormus -oopperatetralogian aiheesta parodian, joka tekee pilkkaa Wagnerista, saksalaisen militarismin ja pääoman liitosta sekä sankarimyyttien palvonnasta.

Burleski-operetti Die lustigen Nibelungen sai kantaesityksensä 1904 Wienissä. Ohjaaja Ville Saukkosen aloitteesta Helsingin konservatorio otti Iloiset Nibelungit esitettäväkseen.

Saukkonen, kapellimestari Jani Sivén ja koko tiimi ottavat kaiken irti Strausin herkullisesta hupailusta. Näyttämökuva banalisoi lystikkäästi Nibelungin sormuksen Walhalla-palatsin.

Die lustigen Nibelungen

Säveltäjä: Oscar Straus

Esittäjä: Helsinki Concordia -orkesteri

Paikka: Helsingin konservatorio

Laji: klassinen, Oscar Straus

Nähdään joukko riemastuttavan hölmöjä wagneriaanisia pilakuvia. On sarvikypäriä, muinaisgermaanisia pellepukuja, pullisteleva sankari, Wagner- ja Hitler -karikatyyri, bodaava amatsoni, sankareita himoitseva lettipäinen arjalaisneito.

Hauskaa on. Mitä paremmin tuntee Wagnerin Nibelungin sormuksen, sitä enemmän näyttämölliset ja heroois-musiikilliset vitsit ja viittaukset naurattavat.

Veren- ja rahanhimoinen Nibelungen-sukukunta käyttäytyy huvittavan lapsellisesti, tyhmänovelia juonia punoen, kasvoillaan yleensä typerä hymy. Esitys sujuu ilveilevän kabareen tahtiin, lystikkäästi tanssahdellen, olutkolpakoita kohotellen.

Niin humoristinen kuin Strausin musiikin äänilaji onkin, sävelmät ovat täynnä valssin hurmaa ja polkkien, marssien ja galoppien raikasta rytmiriemua.

Strausin musiikki on ilmeisen kiitollista laulettavaa.

Hän toi wieniläisoperetin melodioihin viettelevän aistillista, sulokasta sävyä ja viehättäviä harmonisia käänteitä. Henkilöhahmot saavat nokkelat musiikilliset luonnehdinnat.

Kaikki laulavat riemurinnoin. Hämmästyttävää on, miten terveitä ja kirkkaita korkeita sopraanoja on kuultavissa.

Laulutekniikat ovat hyvässä kunnossa. On myös vuolaita ja vahvoja miesääniä.

Yhteisnumeroiden soinnissa on iloista vokaalista hehkua ja iskevyyttä.

Toisen ensi-illan paras tyyppi ja laulaja oli baritoni Joonas Asikaisen pikkupoikamainen, pelosta tutiseva Gunther. Suosikkini oli Saara Rauvalan vihainen, vahva Brunhild-kaunotar, jonka suurin ilo on päästä antamaan miehille köniin. Jokaisella hahmolla kuoroa myöten on oma humoristinen karaktäärinsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat