Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kamus-kvartetti löysi Taidehallin

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Markus Jokela HS
Matthew Barley
Matthew Barley Kuva: Markus Jokela HS
Arvio: konsertti
Teema@Helsinki-konserttisarja: Kamus-kvartetti ja Matthew Barley, sello, Taidehallissa. – Kotaja, Barry, Bach, Sollima, Schubert.

Taidehalli on akustinen löytö Kamus-kvartetin retkeilyllä uusiin konserttipaikkoihin. Korkeassa kenkälaatikkosalissa jouset soivat täydesti ja sävykkäästi. Ja tilaefekti kerrankin toimi. Iikka Kotajan When a Man Needs a Woman -kantaesitysteoksessa kaksi viulua lähestyi kaukaa eri suunnista ikään kuin omiaan soitellen ja silti yhdeksi sulautuen. Tyyli oli rikkaasti kuvioivaa, eri ilmansuunnista poimittua etno- ja populaarifuusiota.

Vauvanhoitosyistä Kamus-kvartetin kakkosviulua tuurasi Anna-Leena Haikola. Gerald Barryn kvartetossa First Sorrow soittajat kelasivat samaa musiikkia absurdisti omassa järjestyksessään, ensin huokailevasti ja sitten rajusti sahaten, ja vielä päälle puhkesivat laulamaan arkiäänellään Twinkle twinkle little star.

Fuusioprojekteistaan tunnetun sellistin Matthew Barleyn esitys J. S. Bachin G-duuri-soolosellosarjan preludista jäi improvisatorisen lämmittelyn asteelle, mutta Giovanni Solliman Lamentatio oli sitäkin väkevämpi pohjaääntä kyntävässä tuskaisuudessaan ja jousenvetoja, otepizzicatoja ja koputtelua yhdistelevässä lennokkuudessaan.

Franz Schubertin ylimaallisen C-duuri-kvinteton esitys tavoitteli ääritiloja, parina hetkenä yliinnokkaasti. Mutta kylläpä C-duuri soi komeasti. Kamus ja Barley panostivat täyteläiseen ja kuuluvaan sointiin, esimerkiksi scherzon trion salaperäisissä soinnuissa tai adagion katkeamattomassa sointumelodiassa. Henkeäsalpaava hetki oli myrskyn kuoleminen lähes mykiksi soinnuiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat