Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konsertti tarjosi kaksi jytkyä

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa, joht. John Storgårds, sopraanosolistina Lisa Larsson. – Stravinsky, Martinsson, Sibelius.

Monivivahteinen konsertti tarjosi kaksi jytkyä. Että joku uskaltaakin kirjoittaa niin häpeilemättömän nautinnollista, suorastaan syntisen hemaisevaa musiikkia kuin ruotsalaissäveltäjä Rolf Martinsson (s. 1956)!

Onneksi ei vain uskalla, vaan myös osaa. Martinsson on opiskellut 1900-luvun vaihteen orkesterille kirjoittamisen salat, lisännyt siihen vähän Gershwiniä, Broadway-musikaalia, viihdesointeja ja lisännyt keitokseensa ripauksen "modernismeja".

Postmodernistina Martinsson ei ole ainoa laatuaan, meilläkin on omat hedonistimme ja tyylisiteeraajamme Ilkka Kuusistosta Kimmo Hakolaan. Mutta Martinsson on niin taitava orkesterinkäytössään, uussöpössä melodiikassaan ja hivelevissä harmonioissaan, että sai toisenkin kerran höristää korviaan: onko tämä edes totta?

Järkyttävän hyvän sopraanon Lisa Larssonin esittäessä Martinssonin upouutta laulusarjaa Ich denke dein (Ajattelen sinua) ja John Storgårdsin loihtiessa überschöniä orkesteritaustaa kuulija koki joutuneensa lumottuun puutarhaan, jonne oli taivaasta pudonnut enkeli.

Larssonin sopraano säteili ja leijui, oli jumalainen pianissimoissaan. Se kantoi vaivatta ja kisaili Pekka Kauppisen juovuttavan viulun sekä Tomas Nuñez-Garcésin hereän sellon kanssa ylimmissä sfääreissä. Goethen, Eichendorffin ja Rilken runot saivat kimmeltävän vaipan, joka sai hieman punastumaan klassikkojen puolesta.

Igor Stravinskyn harvinainen Scherzo fantastique käynnistyi sopivan kihelmöivästi ja Jean Sibeliuksen 1. sinfonia päätti mehevän dramaattisesti hienon konsertin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat