Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kit Armstrong on vauhdikas virtuoosi

Kulttuuri
 
Hannu-Ilari Lampila
Arvio: konsertti
Tapiola Sinfonietta Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa. Mario Venzago, kapellimestari, Kit Armstrong, piano. – Schoeck, Mozart, Brahms.

Reippaasti ponnahtava marssirytmi kantautui kuin jostain kaukaa Mozartin C-duuri-pianokonserton KV 467 ensiosan alussa. Siinä samassa kulkue tuli lähelle ja marssimotiivi kajahti orkesterin säteilevänä yhteissointina.

Kun tähtipianisti Kit Armstrong liittyi marssijoihin, konsertto siivittyi valloittavan vauhdikkaaseen ja ilmavan juhlavaan sävelleikkiin.

22-vuotiaalla pianisti-säveltäjä Armstrongilla on taiturillisen nopea ja notkea tekniikka ja kimmeltävän kirkas ja vivahteikas sointiasteikko.

Armstrongin sormet loihtivat irtonaista helmeilyä, kipinöivää rytmiriemua ja liitelevää laulavuutta. Ensiosan ja finaalin melodiset mielijohteet, kontrapunktiset ja rytmiset käänteet tuntuivat putkahtaneen spontaanin luovuuden lähteestä.

Armstrong dramatisoi musiikin kulkua ja yllätteli kuulijoitaan. Ensiosan molliteema oli kuin odottamaton tunteenpurkaus. Teema enteilee mystisesti Mozartin tuttua g-molli-sinfoniaa.

Tapiola Sinfoniettan puhaltajat sytyttivät ilmapiiriin valoa ja kirkkautta. Pianon jalon laulavuuden ja puhaltajien herkkien äänenpainojen yhteistyö teki hitaasta osasta lumoavan tunnelmakuvan. Armstrongin omat kadenssit toivat iloiseen konserttoon kevyitä melankolisia varjoja.

Brahmsin neljäs sinfonia sai  Mario Venzagon otteessa tiiviin ja aika tiukankin konstruktiivisen tulkinnan, jossa teoksen temaattiset rikkaudet ja rakenteelliset hienoudet tulivat läpivalaistuksi.

Kotimaastaan Sveitsistä Venzagolla oli tuliaisinaan Othmar Schoeckin  Kesäyö jousiorkesterille. Sen väreilevä luonnonläheinen tunnelma on sukua kansallisromanttiselle pohjoismaiselle sävellyriikalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat