Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viulisti Patricia Kopačinskaja hurjasteli RSO:n solistina

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Arvio: konsertti
Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa, johtaja Sakari Oramo, Patricia Kopačinskaja, viulu. – Ravel, Bartók, Sibelius, R. Strauss.

Nyt eivät superlatiivit riitä.

Patricia Kopačinskaja soitti Béla Bartókin toisen viulukonserton tavalla, joka teki muodoltaan säännönmukaisesta teoksesta täysin uuden, kymmeniä vuosia modernimman. Värien, artikulaation ja dynamiikan muuntelulle ei tullut loppua.

Romanttinen pääteema käynnistyi tummasti kähisten terävöidyin rytmein. Karakterivaihdokset olivat salamannopeita, raivopäisestä rouhinnasta ja rätisevistä rytmeistä avuttomaan uikutukseen ja ylikypsään laulavuuteen.

Muunnelmaosan teema soi turvallisesti kuin kohdussa: näin varmaankin pieni ihmisenalku tuntee, kun äiti hyräilee. Kuten elämässä, onnellisesta alusta voi kehkeytyä pirullinen pyöritys, ja sitä Kopačinskaja tarjoili yhtäällä ynisevinä sävelkimppuina, toisaalla paineisesti hyppivänä jousen raahauksena.

Kesytön esitys ei ollut pelkkää teutarointia, vaan myös mitä suurinta sulokkuutta ja orvokkimaista viattomuutta. Vaikka yksityiskohdat tuntuivat paisuvan määrättömästi, suurentelu perustui tarkasti partituurin viestiin. Kopačinskaja kaivoi esiin potentiaalin, joka nuoteissa on vuosikymmeniä uinuen odottanut löytäjäänsä.

Jos solisti on näin hurja, orkesteri joutuu koville, ettei jää riipaksi.

RSO ei jäänyt. Kopačinskaja-vaihde nykäistiin päälle ja vastattiin samalla mitalla.

Patricia Kopačinskaja on noita, seireeni ja luonnonlapsi. Taannoisen levyarvioni sanoin: keskiajalla Kopačinskaja olisi poltettu roviolla. Bartókin konsertto oli nyt vielä ihmeellisempi kuin levyllä.

Sakari Oramolla on erehtymätön tyylivaisto. Edustipa musiikki mitä aikakautta tai tyyliä tahansa, tulkinta tuntuu idiomaattiselta, yhtaikaa pilkuntarkalta ja vapaalta, historiallisesti uskottavalta mutta nykyaikaiselta.

Ravelin Couperinin muistomerkki ja Sibeliuksen Dryadi soivat tyyliteltyinä ja vihjailussaan tunnevoimaisina. Richard Straussin Kuolema ja kirkastus kurkotti hallusinatorisesta kuumeisuudesta loputtomasti kohoavaan valaistumiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat