Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihatunteet hallitsivat RSO:n barokkikonserttia

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Paul Agnew, kapellimestari ja tenori, Katherine Watson, sopraano. – Lully, Graun, Händel, Haydn.

Vaarallinen ja viettelevä Armida-velho oli renessanssirunoilija Torquato Tasson loihtima hahmo, joka kiehtoi monia barokkioopperan säveltäjiä. Armida käy saraseenien rinnalla taistelua Jerusalemin valloittaneita ranskalaisia ristiritareita vastaan. Armida rakastuu viholliseensa, kauniiseen Rinaldo-ritariin, jonka rakkauden hän herättää taikavoimillaan.

Englantilaisen kapellimestari-tenori Paul Agnew'n johtamassa RSO:n konsertissa kuultiin musiikkia neljästä Armida-oopperasta.

Brittisopraano  Katherine Watson esitti laajan skaalan Armidan tuskan, vihan, raivon ja kostonhimon hurjia barokkipurkauksia. Lisämausteena oli ahdistunutta rakkaudenkaipuuta.

Rinaldo-oopperan numeroissa tuli selväksi, että Händel oli ylivertainen aistillisen melodisen lumon ja myrskyisän kiihkon mestari.

Hän edusti italialaisen oopperan tyyliä, kuten myös konsertin toinen saksalainen, Fredrik Suuren hovikapellimestari Carl Heinrich Graun. Myös Graun hallitsi italialaisen oopperan melodiset viettelytaidot.

Ranskalainen Lully ei lumoa melodioillaan, vaan tunteesta toiseen heittelehtivillä resitatiiveillaan, jossa jokainen ranskan kielen sana saa emotionaalisen värin ja taivutuksen.

Yllätysnumero oli Haydnin ilmaisuvoimaisesti liekehtivä, italialaistyylinen Armida-musiikki. Haydn teki oopperassaan eron keinotekoisen, noidutun rakkauden ja spontaanin rakkauden välillä. Se oli romanttinen uutuus Armida-sadun käsittelyssä.

Katherine Watsonilla on kirkas ja keveä, notkea ja ketterä lyyrinen sopraano, omiaan barokkiin. Huippusävelet jäivät usein kiljaisuiksi.

Agnew'n vivahteikasta lyyristä brittitenoria olisi kuunnellut enemmänkin. RSO:lle Agnew oli ehtinyt opettaa rytmisesti joustavaa barokkiartikulaatiota ja värikästä sointi-ilmaisua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat