Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokeneet ja kokemattomat kokeilijat Musica novassa

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Arvio: konsertti
Musica nova: Zebra-trio ja Magnus Lindberg, piano, Camerata-salissa. – Wallin, Lindberg, Abrahamsen, Lerdahl, Srnka.
Timo Korhonen, kitara, Black boxissa. – Smith, Dazzi, M. Klami, Supponen.

Zebra-trion konsertissa oli kaksi yhteistä tekijää. "Normaalit", melodiset jousenvedot lähes puuttuivat, mutta outonakin teosten äänimaailma oli sointuva ja aistikas. Säveltäjät olivat kokeilunsa kokeilleet ja tiesivät pilkulleen, mitä tekivät.

Toinen tekijä oli Zebra-jousitrio itse. Jokaiseen jousenvetoon saattoi luottaa, tulipa vastaan kuinka kummia käänteitä tahansa.

Rolf Wallinin Sway hämmästytti: miten ihmeessä tuo ääniyhdistelmä syntyy? Sahausta, taukoja, liukuja ja välähtelyä. Magnus Lindbergin Acequia Madre alttoviululle ja pianolle edusti perinneosastoa. Lindberg on siivonnut soinnuista riitaisia säveliä, ja jäljelle on jäänyt Brahms-tyylistä leveyttä Debussy-sävyisin maustein.

Hans Abrahamsen oli yhdistänyt samaksi kolme teostaan, ja ihmeesti Storm and Still with Hymn and Capriccio Bagatelles oli siten saatu toimivaksi.

Fred Lerdahlin kantaesitysteos Give and Take muodosti viulusta ja sellosta keskinäisriippuvan parin, joka nahistelee ja puhuu omiaan. Miroslav Srnkan Tree of Heaven sisälsi tremoloa ja hyttysmäistä lepatusta niin, että Sibelius olisi ollut kateellinen.

Black boxin täyteen vetänyt elektroninen kitarakonsertti sujui puolestaan haparoivan kokeilun merkeissä. Timo Korhosen akustinen kitara oli vahvistettu, ja elektroninen osuus oli joko soittotilanteessa muokattua tai valmiiksi tehtyä. Kitaraosuudet toimivat lähinnä sointimateriaalina. Elektroniikka Ronald Bruce Smithin Viidessä kappaleessa ja Gualtiero Dazzin L'homme du soirissa oli usein köyhää taustaääntä, jollaista kuultiin jo 1960-luvulla.

Markku Klamin niukkaeleinen aava onneksi herätteli mielikuvituksellisempia sähkösointeja. Alkupuolellaan Lauri Supposen [p'a] oli valmis nykymusiikkiparodia. Jos se oli tarkoitus, niin eivät ainakaan Korhosen mikrofoniin vuotaneet ähinät ja nuottien siirtelyt. Sähkö on hyvä renki mutta huono isäntä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat