Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korppi kanavoi runoilijan ahdistusta

Musica nova avasi kaksi näkökulmaa Poen tuotantoon

Kulttuuri
 
Heikki TUuli
Toshio Hosokawan The Raven tavoitti paljon Poen fantasiasta. Teoksen solisti oli Virpi Räisänen.
Toshio Hosokawan The Raven tavoitti paljon Poen fantasiasta. Teoksen solisti oli Virpi Räisänen. Kuva: Heikki TUuli
Arvio: ooppera
Poul Rudersin Dreamland ja Toshio Hosokawan The Raven Musica nova Helsinki -festivaalilla Suomen kansallisoopperan Alminsalissa. Suomen kansallisoopperan orkesterin muusikoita, joht. Diego Masson. Anna-Kristiina Kaappola, sopraano ja Virpi Räisänen, mezzosopraano. Zaida Bergroth, ohjaus, Ville Seppänen, lavastus, valo- ja videosuunnittelu, Deepa Panchamia, pukusuunnittelu.

Zaida Bergrothin ohjaus Toshio Hosokawan The Raven -oopperasta (2012) korostaa teoksen unenomaista uhkaa. Painostavuuden juuret ovat pienoisoopperan tekstissä, Edgar Allan Poen Korppi-runossa, jossa kertoja kanavoi ahdistustaan mustanpuhuvaan siivekkääseen.

Elokuvaohjaajana Bergroth käyttää myös oopperaohjauksessaan elokuvallisia kerrontatapoja. Näkyvimpänä keinona on taustakankaalle reaaliaikaisesti heijastettava lähikuva oopperan solistista, mezzosopraano Virpi Räisäsestä. Koko tuotanto on muutenkin visuaalisesti komea, mistä on kiittäminen erityisesti Ville Seppäsen valo- ja videosuunnittelua.

Varsinainen ohjaus operoi melko symbolisella tasolla, ja sen ymmärtämisessä auttaa suuresti, jos lukee etukäteen käsiohjelmatekstit ja libreton, eli Poen pitkän runon. Bergroth on rakentanut ohjaukseensa takaumarakenteen, joka on havaittu toimivaksi työkaluksi varsinkin oopperoissa. Tässä tulkinnassa solisti käy läpi menneisyyden tuskaa ja etsii keinoja käsitellä sitä nykyisyydessä.

Hosokawan musiikki on ensiluokkaista. Se kuvittaa runon tapahtumia tyylikkäästi ja on dramaattisen jännitteistä. Suomen kansallisoopperan ensemble ja kapellimestari Diego Masson tekivät hienoa työtä. Teoksen ainoana solistina Virpi Räisänen vei tarinaa eteenpäin laajalla skaalalla, kuiskauksesta hyvin soiviin huippuihin.

Vaikka varsinkin hiljaisemmissa kohdissa solistin sähköinen äänenvahvistus auttoi suuresti tarinan ymmärrettävyyttä, on turhan idealistista esittää näin laajaa ja tekstivoittoista teosta ilman tekstityksiä. Muuten käy kuten nyt: joutuu melkein koko ajan ihmettelemään, mitä siellä lavalla oikein halutaan kertoa.

Yhden solistin esittämässä monodraamassa tekstin ymmärrettävyyden vaatimus on vielä suurempi kuin useampien solistien kanssakäymiseen perustuvissa teoksissa.

Samasta ongelmasta kärsi vielä pahemmin Poul Rudersin Dreamland-teos (2010), jossa tekstistä ei saanut yhtään selvää. Johtuiko se sopraano Anna-Kristiina Kaappolan diktiosta vaiko Rudersin soitinnuksesta, vai kenties kummastakin?

Dreamland ei ole ooppera, vaan Crusell-viikolla kantaesitetty kamarimusiikkiteos sopraanolle, jousikvartetille ja klarinetille, joten kovin suuria sointimassoja solistilla ei ole päihitettävänään.

Musica nova Helsinki -festivaali ja Kansallisooppera rakensivat Dreamlandin ja The Ravenin sisältäneen esityksen Edgar Allan Poe -teeman ympärille. The Raven tavoittikin paljon Poen fantasiasta, mutta Dreamlandin musiikki ei lempeässä romanttisuudessaan istunut lainkaan Poen Dream-Land-runon hämyisiin näkyihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat