Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islantilaistrubaduuri oli kuin luomuversio Björkistä

Kulttuuri
 
Kari Pullinen
Ólöf Arnalds vieraili Huvilateltan Islanti-illassa 2011.
Ólöf Arnalds vieraili Huvilateltan Islanti-illassa 2011. Kuva: Kari Pullinen
Arvio: konsertti
Ólöf Arnalds Kuudennessa linjassa.

Välillä käy vähän kateeksi islantilaisten kyky saada musiikkiaan maailmalle. Björkin ja Sigur Rósin vanavedessä minimaasta leviää muitakin kaukana valtavirrasta uiskentelevia kykyjä.

Kuten folk-muusikko Ólöf Arnalds, joka levyttää lontoolaiselle One Little Indian -yhtiölle. Etunimi muistuttaa miehekästä Olofia, mutta Arnalds (s. 1980) on nainen.

Arnalds kuului viisi vuotta kokeelliseen múm-yhtyeeseen ja on työskennellyt muun muassa Björkin kanssa. Björk on levyttänyt samalle yhtiölle. Myös Sigur Rósin muusikoita ja suomalainen Samuli Kosminen mainitaan yhteistyökumppaneina.

Esittäjä: Olöf Árnalds

Paikka: Kuudes linja

Laji: maailmanmusiikki

Viime vuosina Arnalds on keskittynyt soolouraansa. Kuudennessa linjassa hän esiintyi hyvin pelkistetysti. Arnalds lauloi ja soitti akustista kitaraa.

Häntä säesti puoliakustisilla bassosävyillä Skúli Sverrisson, joka tunnetaan yhteistyöstään jazzin ja rockin huippujen kanssa. Vasta viimeisessä kappaleessa mukaan tuli äänimaailmaa taustanauhoilta.

Minimalismi palveli Arnaldsin taidokasta ja perinteistä esiintymistä hyvin. Konsertti sujui herkästi – jopa niin, että irtiottoa alkoi vähän kaivata väliin.

Arnalds on saanut klassisen koulutuksen. Hän opiskeli viulunsoittoa ja laulua 14 vuotta kahdeksankesäisestä alkaen. Kitaristina Arnalds on itseoppinut.

Klassinen tausta kuuluu. Arnalds laulaa kirkkaalla äänellä korkealta ja puhtaasti. Hänen käsissään kitara kuulostaa melkein harpulta tai kanteleelta.

Jos tyyli ja ääni eivät olisi niin erilaisia, Arnaldsia olisi voinut nimitellä luomuversioksi Björkistä. Trubaduurimaisuus tuntui ammentavan harvinaisen kaukaa historiasta, jopa keskiaikaisesta perinteestä.

Islantilaiset ovat kuulemma kyllästyneet musiikkinsa herättämiin pohjoisiin mielikuviin. Mutta myös Arnaldsin kirkkaan viileät sävyt toivat väistämättä mieleen kliseitä Islannin jäätiköistä ja putouksista.

Ne sävyt olivat Arnaldsin konsertin vahvuus, mutta lopulta myös heikkous, kun vaihtelua tuli niukasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat