Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musica Nova -konsertin nykymusiikissa soi musiikin historia

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Musica Nova -festivaali. Tapiola Sinfonietta Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa. Ryan Wigglesworth, kapellimestari, Barnabás Kelemen, viulu.

Kaikki Tapiola Sinfoniettan Musica Nova-konsertin teokset voi sijoittaa ristiriitaiselta vaikuttavaan kategoriaan Contempory Classical Music, klassinen nykymusiikki. Sen tekijät jatkavat perinnettä ja tutkivat suhdettaan ja välimatkaansa historialliseen musiikkiin. He käyvät sen kanssa dialogia, tekevät transkriptioita, päälle kirjoituksia ja tulkintoja.

Englantilaisen Oliver Knussenin nokkela, hauska ja viihdyttävä Music for a Puppet Court pohjautuu 1500-luvulla eläneen John Lloydin "arvoituskaanoneihin". Neliosaisen teoksen alussa ja lopussa ollaan lähellä renessanssin hauraan viehkeää maailmaa. Keskiosissa sointipalapeli muuttuu modernistiseksi.

Kanadalainen Zosha di Castri on hyvä esimerkki nykysäveltäjästä, jonka mielikuvituksen fysiikan teoriat pistävät liikkeelle. Atomit, neutronit, protonit ja pimeä aine kvarkkeineen ovat antaneet inspiroivan alkusysäyksen Strange Matter -teokseen.

Yhdysvaltalainen  Fred Lehrdal on rakentanut Spirals -teoksessaan kaksi symmetristä, mutta turhan pitkää ja perusteellista spiraalia, sirisevän nopean ja rauhallisesti vellovan.

Konsertin etevän englantilaisen kapellimestarin Ryan Wigglesworthin oma viulukonsertto on tiiviiksi pakattu risteytymä lyyrisesti laulavasta ja kuohuvasta romanttisesta viulukonsertosta ja bartókmaisesta rytmisestä rajuudesta. Se on tunteikas, prismamaisen värikäs ja jännitteinen teos, jonka Barnábas Keleman soitti upean säihkyvästi.

Modernistimestari György Ligetin Melodien todistaa, että poeettinen sävelvisio voi syntyä tieteellis-systemaattisen sävellystekniikan keinoin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat