Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oman sävellyksensä solistina Lahdessa soittanut Lauri Porra kestää vertailun kovien bassonimien kanssa

Kulttuuri
 
Lauri Porra
Lauri Porra
Arvio: konsertti
Sinfonia Lahti Sibeliustalossa. Lauri Porra, sähköbasso ja Jaakko Kuusisto, kapellimestari. – Wagner, Porra, Schönberg, Sibelius.

Sinfonia Lahden konsertin käsiohjelmatekstissään Lauri Porra kertoo, ettei halunnut tehdä uudesta Entropia-sävellyksestään klassista tai kevyttä musiikkia, eikä siis seurannut kummankaan lainalaisuuksia. Hän myös sanoo halunneensa kertoa teoksellaan tarinan.

Kummassakin näistä tavoitteista Entropia onnistuu kirkkaasti. Sähköbassolle ja orkesterille kirjoitettu konsertto tasapainoilee sinfonisen konserttimusiikin ja sähköisen rockin rajalla asettumatta selvästi kumpaankaan. Yksiosainen teos jakautuu selväpiirteisiin jaksoihin, joiden luonteista hahmottuu tarina. Siinä alun jännitteistä edetään kaoottisen taistelun kautta lopun auvoiseen tasapainoon.

Soolosoittimena sähköbassolla on samanlaiset ominaisuudet kuin kontrabassolla, tuuballa tai muilla bassosoittimilla. Soittimen omin alue on niin matalalla, että parasta tulosta tulee, kun muut soittimet ovat hiljaa. Korkea rekisteri on toki soittimen muotoilun ansiosta paljon ketterämmin käytettävissä kuin kontrabassolla, ja tätä Porra hyödyntää paljon.

Epätavallinen kokoonpano ja tyylikirjo saavat väkisinkin etsimään teokselle vertailukohtia. Teoksen alun efektisuhinat ja putkikellot tuovat mieleen Rushin Xanadu-kappaleen, bassosoolojen sinfoninen ympäristö Pekka Pohjolan, kaaosjakson väkivahva vääntö The Whon ja John Entwistlen.

Entropian solistina itse soittanut Porra kestää vertailun kovien bassonimien kanssa. Virtuositeettiaan hän osoitti myös ylimääräisenä soittamassaan sähköbassosovituksessa Jean Sibeliuksen Finlandiasta.

Sinfonia Lahden konserttiohjelma asemoitui muutenkin rajatilojen tutkimukseksi. Richard Wagnerin Tristan ja Isolde (1859) oli kuin kantoraketti riuhtoessaan musiikkia kohti atonaalisuutta, jota painovoima ei enää ankkuroi sävellajeihin. Ensimmäisessä kamarisinfoniassaan (1906) Arnold Schönberg ei vielä edennyt täyteen painottomuuteen, eikä Sibelius Tapiolassaan (1926) sinne tainnut halutakaan. Tonaalisuuden rajoilla ne kaikki kuitenkin killuvat.

Jaakko Kuusiston johtaman Sinfonia Lahden sointia oli ilo kuunnella Tristan ja Isolden preludissa ja lemmenkuolossa. Schönbergin kamarisinfonia soi jo kokoonpanon luonteesta johtuen puhallinvoittoisesti. Sibeliuksen Tapiolassa Kuusisto ja Sinfonia Lahti käyttivät tehokkaasti hyväkseen Sibeliustalon akustiikkaa, jossa on mahdollista toteuttaa dynamiikan ääripäitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat