Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurteos Hollannista vaikutti

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Musica nova: Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Steven Dann, alttoviulu. Pedro Carneiro, lyömäsoittimet, Joht. Oliver Knussen.

Varsin hieno lisä Musica nova -festivaalin ohjelmistoon oli Reinbert de Leeuwin suurteos Der nächtilce Wanderer (2014). Lähes tunnin mittainen hitaasti kehräytyvä kokonaisuus tuo tilityksenä tai julistuksena mieleen sellaiset klassikot kuten Luciano Berion Coro tai B. A.  ZimmermanninRequiem, joskin sanoja de Leeuw käyttää säästeliäämmin. Friedrich Hölderlinin runo ilmaantuu nauhalta lähes kuiskattuna mottona.

Freskomaiseksi hahmottuva teos piirtyy vuoroin ohuina viivoina, vuoroin valtavina massoina rakennetuiksi arkkitehtonisiksi tiloiksi.

Syke, monotonisuus, kirkkaus, karkeus, hiljaisuus ja lähes bruitistinen volyymi vaihtelevat. Reinbert de Leeuw operoi soivien arkkityyppien maailmassa.

Oliver Knussen on oikea muusikko moista järkälettä toteuttamaan. Lähes minimalistisilla eleillään hän luo hypnoottisen tunnelman. Tilitys säilyttää arvoituksensa, mutta julistus sanotaan ääneen. Knussen on myös täydentänyt Peter Liebersonin keskeneräiseksi jääneen teoksen Shing Kam lyömäsoittimille ja orkesterille. Solisti Pedro Carneiroa ei turhaan mainita alansa johtavaksi virtuoosiksi.

Mark-Anthony Turnagen alttoviulukonserttoa On Opened Ground ei äkkisältään osaisi liittää säveltäjänsä varhaisempaan tuotantoon, jossa räyhäävääkään rabulismia ei aina karteltu. Konserton harmoniamaailmasta on särmät hiottu, ja solistin osuus on valtaosin pohdiskeleva ja kaiketi syvällinenkin.

Steven Dannilla alttoviuluineen ei ollut vähäisintäkään balanssiongelmaa suuren orkesterin edessä. Kokenut Turnage jättää partituurissaan solistille tämän tarvitseman tilan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat