Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kullervon suuri mieskuoro huumaa sointivoimallaan

Kulttuuri
 
Arvio: musiikki
Kullervo Kansallisbaletissa. Musiikki Jean Sibelius, musiikinjohto Jukka-Pekka Saraste, Kansallisoopperan orkesteri ja mieskuoro yhdessä Filharmonisen kuoron miesten kanssa, laulusolistit Jaakko Kortekangas ja Johanna Rusanen-Kartano.

Jean Sibeliuksen Kullervo on traaginen sotaisa sankarihahmo, jolle musiikki antaa synkeän uhmakkaan hohteen, viettimäisen energialatauksen ja rempseän primitivistisen poljennon.

Sibeliuksen Kullervon varsinainen rikos on antiikin Kreikan sankareilta periytynyt hybris: ylimielinen vallan- ja maineenhimo, joka johtaa myös sisaren tahattomaan viettelyyn.

Sibeliuksen Kullervolla ei ole paljon yhteistä Aulis Sallisen oopperan Kullervon kanssa. Sallisen Kullervon pahuus, viha ja tuhoamisvimma juontuvat lapsuuden traumoista, äidinrakkauden menetyksestä ja arvottomuuden tunteesta.

Sibelius ei psykologisoi. Hän maalaa lavean ja karun kalevalaisen mielenmaiseman ja kertoo shamanistisen suggestiivisesti Kullervon tarinan. Äidin ääni kuuluu ehkä toisessa osassa, Kullervon nuoruudessa, mutta se on surumielisen hellä ja luonnonläheinen, vailla kipua.

Kolmatta osaa seuraava väliaika katkaisee viisiosaisen Kullervo-sinfonian eeppisen rytmin ja jatkuvuuden. Jukka-Pekka Sarasteen on vaikea rakentaa pitkää ja monumentaalista sinfonista jännitekaarta.

Kansallisoopperan orkesteri tuo Kullervo-sinfoniaan dramaattista verenkäyntiä, tuikeita suuria eleitä ja väkevän tummaa sointimaalailua. Sinfoniaorkestereiden iskevää tarkkuutta ei aina saavutettu.

Maagisen huumaavan vaikutuksen tekee Kansallisoopperan kuoron ja Helsingin filharmonisen kuoron miesten kuin kalliosta kajahtava mahtava sointivoima.

Baritoni Jaakko Kortekangas ja sopraano Johanna Rusanen-Kartano puristavat itsestään kaiken irti viettelyosassa, mutta tehoja pitäisi olla vielä enemmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat