Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvi helisee ja kirskuu musiikissa

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Musica nova: Avanti! ja Helsingin kamarikuoro Kaapelitehtaan Pannuhallissa. Johtaja Ilan Volkov. – Abrahamsen, Rihm.

Monet Musica nova -festivaalin teokset ovat olleet täynnä postmoderneja viittauksia ja yhteyksiä musiikin historian tyyleihin, materiaaleihin ja tekniikoihin.

Olikin iloinen yllätys kohdata säveltäjä, joka on onnistunut nykyaikana luomaan aivan oman sävelmaailmansa. Tanskalainen Hans Abrahamsen on lumoutunut talvesta ja pakkasesta, lumesta ja jäästä. Pohjoisen ulottuvuuden hyödyntäminen on luonnollista pohjoismaiselle säveltäjälle.

Abrahamsenin Schnee (Lumi) ei tietenkään kuvaile naiivisti talvimaisemaa. Jää- ja lumi-ideat abstrahoituvat erilaisiksi musiikillisiksi kidemuodoiksi, jotka sirisevät, helisevät tai kirskuvat kitkaisesti. Lyömäsoittaja hankaa papereilla rumpujensa kalvoja ja saa aikaan tasaisen ja pehmeän lumipinnan vaikutelman.

Minimalistinen, kaanonrakenteinen, hiljainen ja hauras Schnee kestää yli tunnin, mutta aika menettää merkityksensä sitä kuunnellessa. Abrahamsen ei projisoi ihmisten tunteita lumeensa. Varmaan tästä syystä Schnee tekee niin rauhoittavan, mieltä kirkastavan ja puhdistavan, viileän meditatiivisen vaikutuksen.

Musica novan vangitsevan ja hienon päätöskonsertin toinen teos, saksalaisen Wolfgang Rihmin Innere Grenze vei kuulijat tasaiselta talviselta Tanskanmaalta alppimaailman huimaaviin korkeuksiin. Nyt vaikutelma oli ekspressionistisen ahdistava ja hyytävä.

Innere Grenze -teoksessa neljä naislaulajaa edustavat vuoren huipulle eksynyttä ihmistä, joka purkaa eksistentiaalista hätäänsä, mielen pimeältä pohjalta, tiedostamattomasta ja vieteistä nousevia pelkoja ja kauhuja.

Käyrätorvi, kaksi trumpettia, kaksi pasuunaa ja kuusi lyömäsoittajaa oli sijoitettu eri puolille Pannuhallia. Ne lähettivät vaaran hälytyssignaaleja, jotka risteilivät ilmassa ja energisoivat jännittävästi kuuloaistia.

Kapellimestari Ilan Volkov loihti tarkasti ja taianomaisesti kaksi täysin erilaista, paikalleen pysähtynyttä tunnelmakuvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat