Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ääni soi kuin sello

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Arvio: konsertti
Dmitri Hvorostovskin konsertti Finlandia-talossa; Kaunasin kaupunginorkesteri, joht. Constantine Orbelian.
Dmitri Hvorostovski
Dmitri Hvorostovski

Dmitri Hvorostovski valloitti jälleen yleisönsä venäläisittäin sydämellisellä anteliaisuudellaan. Hänen vuolas ja kauniin maskuliininen baritoninsa soi parhaimmillaan kuin sello ja vyöryi kuulijan yli tunnevoimaisesti.

Kiintoisaa oli saada historiallinen resitaali, jossa "antiikin aarioista", Caccinista, Cestistä, ja Händelistä, edettiin italialaisten bel canto -aarioiden kautta venäläisen oopperan klassikoihin.

Hvorostovski antaa kaikkensa ja vähän liikaakin numeroissa, joissa hyvä laulaminen riittäisi. Niinpä Rossini - ja Donizetti -numeroissa, etenkin matalalla alueella, ääni hieman juuttuu kurkkuun, soi möreästi ja sameasti. Ei se toki estä vaikutuksen tekemistä.

Mutta aarioissa Musorgskin Hovanštšinasta, Borodinin Ruhtinas Igorista, Tšaikovskin Patarouvasta ja Rahmaninovin Alekosta Hvorostovskin laulutyyli on juuri "oikea": siinä on suuren Šaljapinin kaltaista inhimillistä koskettavuutta.

Sitä saatiin myös ainoassa ylimääräisessä, säestyksettömässä venäläisessä kansanlaulussa, jossa Hvorostovskin taide näyttäytyi paljaimmillaan – ja suurimmillaan.

Kaunasin 50-henkinen kaupunginorkesteri säesti Constantine Orbelianin johdolla luotettavasti ja soitti omat numeronsa vetävästi. Finlandia-talo tuntui paikkana ihan siedettävältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat