Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ed Sheeranin menestys ei tule tyhjästä – hänen esiintymisessään on magneettisuutta

Brittitähden virheetön räppäys vyöryy nopeana ja virtuoosimaisena

Kulttuuri
 
Ints Kalnis Reuters
Ed Sheeran inspiroi kuulijoita laulamalla vaikeista asioista elämästään.
Ed Sheeran inspiroi kuulijoita laulamalla vaikeista asioista elämästään. Kuva: Ints Kalnis Reuters
Arvio: konsertti
Ed Sheeran Tallinnan Saku Suurhallissa tiistaina.

Korvia vihlova huuto täyttää 10 000 hengen Saku Suurhallin Tallinnassa. Punatukkainen ja vähän harottavakatseinen Ed Sheeran, tänään 24, on juuri kävellyt lavalle akustisen kitaransa kanssa. Ketään muita lavalle ei saavukaan.

Lavalla nähdään vain Sheeran, hänen akustinen Martin-kitaransa, läjä efektipolkimia ja looper-masiina, jolla hän luuppaa pieniä pätkiä omaa komppiaan yhä isommaksi taustasinfoniaksi. Tämä on modernia kustannustehokkuutta äärimmilleen vietynä. Sama show, joka istuisi baarinnurkkaan, täyttää tällä kiertueella areenoita.

Ed Sheeran oli viime vuonna Suomen myydyin ulkomainen artisti, ja hänelle jaettiin syntymäpäivän kunniaksi Suomesta platinalevy.

Esittäjä: Ed Sheeran

Paikka: Saku Suurhall, Tallinna

Laji: pop

Tyylillisesti Sheerania voisi kuvailla moderniksi valkoiseksi souliksi, kaikista akustisista, näppäillyistä kitarakuvioista huolimatta. Hän on äärimmäisen huomaavainen. Hän esimerkiksi sanoo, ettei hän räppää, vaan hänen laulussaan on "hyvä flow".

Toteamuksen tarkoitus ei ole vain vaatimattomuus – hän ei halua esiintyä mustaa kulttuuria omivana valkoisena tähtenä, joita keskiluokkainen popkoneisto tuottaa jo nyt niin tasaista tahtia, että kohta kukaan ei muista oliko hiphopissa joskus joku todellinen särmä.

Sheeranin räppäys on kuitenkin täysin virheetöntä. Kun hän Take It Backissä päästää vyöryvän räppivaihteensa vapaalle, hänen sanallinen myräkkänsä on enemmän kuin vain hyvää flow'ta: se on aggressiivista, nopeaa ja virtuoosimaista.

Esiintymisen virtuositeetti on Sheeranin koko show'n avain. Hän on hyvä lauluntekijä ja hittibiisit ovat kaiken hänen työnsä peruskivi, mutta kukaan ei pysty esiintymään yksin 10 000 ihmisen edessä ilman, että hän jollain tavalla ottaa koko valtavan tilan haltuunsa.

Jotenkin Sheeran tässä onnistuu. Hän ei ole karismaattinen, mutta hänessä on sellaista ystävällistä pelimiehen sujuvuutta, joka samaan aikaan tuntuu täysin teeskentelemättömän aidolta että loppuun asti rutinoituneelta.

Toki Sheeran on enemmän kuin vain taitava esiintyjä. Yleisö haluaa kuulla, kuinka hän luuppaa kitarankannesta hakatun rytmin koko hallin täyttäväksi biitiksi, mutta he haluavat myös uskoa, että jos vitivalkoinen, punapäinen poika Etelä-Englannista voi muutamassa vuodessa kasvaa Pharrell Williamsin, Taylor Swiftin ja Elton Johnin suosikkilauluntekijäksi, heillä itselläänkin ovat kaikki mahdollisuudet auki.

Tätä ne tuhannet teinitytöt – joista iso osa Suomesta – olivat tulleet kokemaan Saku Suurhalliin: Ed Sheeran on samastumisen kohde. Hän inspiroi laulaessaan vaikeista asioista elämässään. Hän ei ole komea mies, mutta hän menestyy omalla luovuudellaan. Tästä on tulossa uusi brittiläinen narratiivi, joka valloittaa Amerikan: Ed Sheeran on uusi Adele, ulkoisilta piirteiltään epätäydellinen, mutta muuten täydellisen suvereeni viihdyttäjä.

Ei niin, että konsertti etenisi täysin ilman kömmähdyksiä. X-levyn uusimman singlevalinnan Bloodstreamin kohdalla jotain pettää teknisesti, ja Sheeran ei saakaan luupattua taustalle rytmiraitaansa.

Hän joutuu keskeyttämään kappaleen ja luottamaan hetkellisesti pelkkään kitaraan ja mikrofoniin. Lennosta hän vaihtaa kappaletta ja aloittaa 1960-luvun puolivälin klassikon Feeling Good. Kerrankin häneltä kuullaan sellaista soullaulua, joka ei ole modernin r&b-koulukunnan ornamenttisen ääniakrobatian läpitunkemaa. Hän laulaa puhtaasti ja vaikuttavalla syvyydellä, nyanssirikkaasti mutta ilman briljeerausta.

Tietysti hän ymmärtää tämän pelkistyksen taianomaisuuden: kun lopulta kuullaan ensimmäisen levyn massiivinen hitti A-Team, Sheeran esittää sen ilman luuppeja ja efektejä, pelkkä mies ja kitara -pohjalta, levyversiota robustimmin ja sielukkaammin.

Silloin tajuaa, että Sheeranilla on jotain sellaista magneettisuutta, joka ei synny hänen fyysisestä olemuksestaan ja kohteliaan herraskaisesta luonteestaan. Hänessä on ihan aitoa lavakarismaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat