Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapellimestari Osmo Vänskä paimensi pianon pikakiitäjää Behzod Abduraimovia

Kulttuuri
 
Osmo Vänskä
Osmo Vänskä
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Osmo Vänskä, kapellimestari, Behzod Abduraimov, piano. – Prokofjev.

Uzbekistanilainen Behzod Abduraimov on 24-vuotias pianokomeetta, jonka kansainvälinen menestys alkoi jo vuonna 2009 Lontoon pianokilpailun voitolla.

Abduraimov on pianon häikäisevä pikakiitäjä. Prokofjevin kolmas pianokonsertto pyörähteli, hypähteli ja tuiskusi virtuoosisesti hänen sormissaan.

Nuori pianisti hallitsi konserton pikkutarkan, nopealiikkeisen ja -käänteisen pianosatsin leikittelevän helposti ja aina elegantin kirkkaasti.

Mikään pianon terässormi Abduraimov ei ole ainakaan vielä. Osmo Vänskän piti hieman varoa, ettei orkesteri peittänyt solistia vuolaimmissa tulvissa ja ryöpyissä.

Vänskä piti henkevän uusklassisen konserton muodon ja kulun selkeänä ja läpikuultavana. Orkesteri reagoi valppaasti äkillisiin suunnanmuutoksiin sadunomaisesta lyyrisyydestä kipinöivään rytmiräiskyttelyyn.

Vänskän iskevä kurinalainen tarkkuus ja sytyttävä rytminen energisyys olivat omiaan HKO:n Prokofjev-konserttiin.

Avausnumerona oli sinfoninen sarja Luutnantti Kijé -elokuvan musiikista. Vänskä nautti tarinankertojan roolista ja loihti rytmikkään, vitsikkään ja kaleidoskooppimaisesti säihkyvän sarjan viihdyttäviä musiikkikuvia.

Kun kuulee Prokofjevin tekemiä Romeo ja Julia -balettimusiikin sarjoja, mieleen nousee helposti koreografisia kuvia ja kohtauksia Romeon ja Julian balettiesityksistä.

Vänskä oli rakentanut Prokofjevin Romeo ja Julia -balettimusiikista aivan oman sarjansa, joka toimii ennen kaikkea sinfonisena Julia-draamana. Tybaltin ja Julian -kuolemissa Vänskä sai tilaisuuden kokeilla, miten orkesterin voimaa pystyy kasvattamaan Musiikkitalon akustiikassa. Vaikutus oli järisyttävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat