Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Magnus Lindbergin toinen pianokonsertto kokoaa sekä soittimen että säveltäjän historian

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa, johtaja Jukka-Pekka Saraste. – Lindberg, Šostakovitš.

Magnus Lindbergin toinen pianokonsertto on kuin kokoava synteesi sekä soittimen että Lindbergin itsensä historiasta. Teosta on esitetty vuoden 2012 kantaesityksen jälkeen kiitettävän paljon, ja siinä on kuultu 1900-luvun kovien pianosäveltäjien kaikuja Ravelista Bartókiin.

Toinen pianokonsertto onkin perinnetietoisempi kuin Lindbergin 1990-luvun alussa säveltämä ensimmäinen pianokonsertto. Sen kirpeiden sointien sijaan toisessa pianokonsertossa aiheet soivat avarammin.

Lindbergin taidot orkesterinkäyttäjänä on tunnustettu jo varhain. Hänen nykyinen, aiempaa pehmeämmin soiva harmonia-ajattelunsa sopii loistavasti hyvin soivan orkestroinnin pariksi. Toisessa pianokonsertossa symmetrisissä vastaliikkeissä etenevät aiheet soivat avoimesti ja vaskifanfaarit tuovat loistoa.

Teoksen alkuperäinen solisti New Yorkissa oli väkivahva Yefim Bronfman, mutta RSO:n solistina soitti nyt britannialainen pianotaituri Nicolas Hodges. Piano-osuuden virtuoosimaiset käänteet Hodges soitti taitavasti ja sujuvasti. Orkesterin sointimassojen kanssa piano ei Musiikkitalossa aina pystynyt täysin kilpailemaan. Mutta hieman vaisulta kuulosti myös Bronfmanin soitto toissa kesänä samassa paikassa Bartókin kolmannessa konsertossa.

Kapellimestari  Jukka-Pekka Sarastetta on mukava nähdä jälleen RSO:n edessä. Hänen johdollaan Dmitri Šostakovitšin 11. sinfonia eteni intensiivisesti. Kuvaavaa on, että esityksen jälkeen Saraste kiitti yksitellen lähes kaikkia orkesterin soitinryhmiä, täysin ansiosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat