Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sensaatiomaisen hieno Sibelius-oppitunti

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Kansanmusiikin isompi ilta. Sibelius Karjalan korpiteillä Musiikkitalon suuressa konserttisalissa.

Miksi Sibeliuksen musiikki on sellaista kuin se on?

Asiasta voidaan järjestää tunteja kestäviä teorialuentoja, mutta voi siitä kertoa konkreettisestikin, musiikin ja draaman keinoin. Näin teki nyt Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osasto eli 13 kovan luokan ammattilaista Heikki Laitisen ja Kimmo Pohjosen ohjauksessa.

Kuten tiedetään, tärkeä vaikuttaja Sibeliuksen musiikissa oli kansanmusiikki: karjalaiset itkuvirret, runolaulut ja kantelemelodiat. Niitä hän kävi opiskelemassa ja keräämässä aivan itse.

Sibelius karjalan kopiteillä

Esittäjä: Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osasto

Paikka: Musiikkitalo

Laji: kansanmusiikki

Konsertti kertoi juuri tästä reissusta, Sibeliuksen vuonna 1892 Helsingin yliopiston tuella tekemästä neljän viikon opintomatkasta Karjalan korpiin, runolaulajien luokse.

Osa konsertissa kuulluista Sibeliuksen ylös merkitsemistä melodioista oli sellaisia, joita ei Heikki Laitisen mukaan ole koskaan ennen esitetty.

Varsinaiseksi sensaatioksi hän nimesi Sibeliuksen bongaamat kantelemelodiat, jotka kantelekolmikko Arja Kastinen, Pauliina Syrjälä ja Minna Raskinen upeasti eri kokoisilla kanteleillaan esittivät. Kun ikiaikainen melodia pulppusi kaanonina kanteleista, ei jäänyt epäselväksi, mitä Laitinen tarkoitti sanoessaan, että juuri kantelemelodioista Sibelius löysi sen "suomalaisen sävelen".

Vaan olivatpa komeita laulutkin! Varsinkin Ilona Korhosen laulama, Larin Paraskelta muistiin merkitty runolaulu jätti vaikuttavuudessaan syvän muistijäljen. "Susi söi emännän reien, karhu pohkehen purasi" jäi jäytämään mieltä vielä pitkäksi aikaa.

Sibelius kirjoitti matkallaan ylös kymmeniä melodioita. Osa jäi käyttämättä sellaisenaan, mutta esimerkiksi yksi 5/4 rytmissä kulkeva melodia päätyi Karelia-sarjan alkuun. Mutta olennaista ei ollutkaan melodioiden tarkka toisintaminen, vaan idea siitä, mitä oli kansanmusiikki.

Konsertti päättyi huikeaan draamalliseen sävelluomukseen, jossa muusikot saivat pistää peliin kaiken luovuutensa, taitonsa ja myös hulluutensa. Teos summasi kaiken sen, mitä nuoren säveltäjän päässä saattoi risteillä viikkojen kansanmusiikkikokemusten jälkeen.

Se ei ollut ihan vähän. Pedri Shemeikan luonakin oli kuunneltu itkuvirttä sentään vuorokausi putkeen.

Lauantain konsertti oli ehdottomasti hienoin ja mieliin jäävin Sibelius-oppitunti, jonka ainakaan minä olen koskaan kokenut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat