Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wagnerin Ring kolmessa vartissa

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Joht. Jun Märkl. Wagner

Jun Märkl kyllä tuntee, tietää ja syvästi kokee Wagnerinsa. Hänellä on erittäin elastinen ja määrätietoinen liikekieli, jonka viestit orkesterin on helppo ottaa vastaan. Koko laajan Wagner-ohjelman hän johti ilman nuotteja.

Tannhäuser-alkusoitto sai HKO:n nyt soimaan täyteläisesti ja vivahteikkaasti. Siegfried-idyllissäkään Märkl ei turvautunut halpoihin kikkoihin tai onttoon patetiaan. Orkesterin ja kapellimestarin yhteistyö oli selvästikin löytänyt uomansa.

Mitä kovin sitten ihmettelen, on Jun Märklin idea sovittaa Richard Wagnerin Ring-tetralogia yhdeksi kolmevarttiseksi potpuriksi. Wagnerin oopperoissa anteliaalla ajankäytöllä on kyllä vahvat perusteensa.

Huipennukset pohjustetaan ennakoinnilla, muistelulla ja loisteliaasti rakennetuilla ylimenoilla. Vaan Märkl onkin tehnyt highlights-kavalkadin.

Olo oli melko absurdi, kun Reininkulta-alkusoiton jälkeen oltiinkin tuota pikaa seuraamassa Valkyrioiden ratsastusta, joka puolen askelen siirtymällä muuttui Wotanin jäähyväisiksi. Samalla jarruttelemattomalla otteella käytiin kurkistamassa Siegfried-oopperaan ja Jumalten tuhoon.

Teknisesti Märkl on sovittanut tavoitteensa taidolla. Idea vain herättää lievästi ilmaistuna hämmästystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat