Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapinoinnin riemua

Kulttuuri
 
Annmari Salmela
Arvio: konsertti
Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Krzysztof Urbański, kapellimestari. Antti Siirala, piano. - Penderecki, Mozart, Lutoslawski.

Vuonna 1982 syntynyt kapellimestari Krzysztof Urbański on kiinnitetty jo lukuisin eri huippuorkestereihin. Leonard Bernstein -palkintokin on pokkaamista vaille plakkarissa.

Kiitos Radion sinfoniaorkesterin saimme Urbańskin kosketusetäisyydelle. Puolalaisena hän haluaa antaa omistaan. Nimikaimansa Pendereckin Threnody for the Victims of Hiroshima Urbański tarjoili ilman ulkomusiikillista viitettä, kaikkine aikanaan uusine äänellisine ilmaisuineen. Jousiorkesterin kirskunnat ja formulamurinat teosmuodon palvelijoina vetivät arjen imusta suoraan taiteen keskiöön.

Pianisti Antti Siirala oli illan odotettu tähti. Mozartin pianokonsertto nro 20 hitti-romanssi -osineen olisi varmasti nautinto. Konsertosta muodostui kuitenkin sinfonisen voiman ja hienostuneen, intiimin tulkinnan jännitteinen mittelö.

Urbański piti johtamisellaan kiinni siitä, että orkesteri ei jyräisi kepeän herkkäotteista Siiralaa alleen. Suuret puitteet olivat silti liikaa juuri tälle tulkinnalle. Mozartin mahdollistamat rytmi- sekä harmoniametkut ja Siiralan liki täysin kontekstista karanneet kadenssit olivat suurten muusikoiden tarjoamaa nautinnollista korvaherkkua.

Witold Lutoslawskin riemullinen Konsertto orkesterille on sellaista seittiinsä aina tiukemmin kietovien sisääntulojen juhlaa, että Urbańskin nuoteitta johtamisen merkitys korostui entisestään. Formalismin ja kansanmusiikin vaatimukset on tässä oman aikansa protestimusiikissa täydesti toteutettu.

Nyt kuultu Lutoslawski kiteytyy nuorison käyttämään ilmaisuun "Koska musiikki". Ilmaisu sisältää oletusarvon siitä, että kaikki tietävät mistä puhutaan ja sen valtavan merkityksellisyyden ilman selittelyjä. Lisäisin myös "Koska Musiikkitalo.". Ilman sitä tämä muodot hallitseva ja ne riemullisesti rikkovakonsertto ei olisi syttynyt väreihinsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat