Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soittimellinen näkökulma vokaalimusiikkiin

Suomalainen barokkiorkesteri sovitti yhteen barokin ja nykymusiikin

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Suomalainen barokkiorkesteri Ritarihuoneella. François Fernandez ja Antti Tikkanen, johtajat. Topi Lehtipuu, tenori. – Rameau, Tiensuu, Lully.

Suomalaisen barokkiorkesterin Moramoramor-nimen saanut konserttiohjelma edusti ohjelmasuunnittelua parhaimmillaan. Ranskalaisen barokin suurten nimien Jean-Baptiste Lullyn ja Jean-Philippe Rameaun oopperoista irrotetut soitinmusiikkinumerot sopivat hienosti yhteen Jukka Tiensuun nykymusiikin kanssa, ja eri säveltäjien tyylit muodostivat samalla kutkuttavia jännitteitä keskenään.

Eroja ei syntynyt pelkästään barokki- ja nykymusiikin välille, vaan myös omiksi kokonaisuuksiksiin ryhmiteltyjen Lullyn ja Rameaun teosten välille. Lullyn komean, ylevän oopperatyylin ja Rameaun rennomman lähestymistavan erot täydensivät hyvin toisiaan. Viulisti François Fernandezin johdolla esiintyneen Suomalaisen barokkiorkesterin laaja tulkinta-asteikko teki oikeutta esimerkiksi Lullyn Roland-oopperan chaconnen alati eteenpäin vyöryvälle keksinnälle.

Tenori Topi Lehtipuu tarjosi tarvittaessa lauluapua, vaikka pääpaino olikin barokkioopperoiden instrumentaalinumeroissa. Pääosassa Lehtipuu oli Jukka Tiensuun Mora-teoksessa, jonka kantaesitys oli Turun musiikkijuhlilla vuonna 2012.

Morassa Tiensuu käyttää lauluääntä soittimellisesti, kuin barokkiorkesterin soolosoittimena, jonka agitointiin muut instrumentit vastaavat. Tiensuu on barokkiestetiikan tuntija ja osaa sulauttaa sen osaksi nykymusiikkia mestarillisesti. Teos sopii hyvin Lehtipuun heleälle tenorille, johon on alkanut tulla tummempiakin sävyjä. Lehtipuu käytti instrumenttiaan taitavasti, kuten myös Suomalaisen barokkiorkesterin muusikot, joita Tiensuun teoksessa johti orkesterin taiteellinen johtaja Antti Tikkanen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat