Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koneet ovat hioneet särmät, mutta Laibach osuu yhä maaliin

Kulttuuri
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Laibach esiintyi Helsingin Nosturissa vuonna 2012. Kuvassa laulaja Milan Fras.
Laibach esiintyi Helsingin Nosturissa vuonna 2012. Kuvassa laulaja Milan Fras. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Konsertti
Laibach Tavastialla.

Slovenialaisesta Laibachista on tullut tuotemerkki, jonka sisällä tyyli ja henkilöstö vaihtuvat hankkeen mukaan. Tavastialla alkuperäinen laulaja Milan Fras oli tunnistettavin hahmo, ja hänen rinnallaan oli uusi laulaja Mina Špiler.

Yhtye on nykyään melkein täysin koneistettu, sillä kitaraa keikoilla ei ole nähty vuosiin. Vain rummut olivat nyt luomua. Laibach päihittää kevyesti useimmat elektroyhtyeet, mutta koneet ovat hioneet särmät musiikista. Niitä on ikävä.

Osuu Laibach vieläkin maaliin. Ei ollut virhe, kun bändi puhutteli helsinkiläistä yleisöään ateenalaisina. Perään kuultiin kappale Walk With Me, jonka taustalla näkyi marssivia sotilassaappaita. Eurovision- ja No History -kappaleissa laulettiin Euroopan hajoamisesta ja arvojen luhistumisesta. Taustalle heijastettujen kuvien ja musiikin sanoma oli muutaman kappaleen ajan kirkas. Jos kehityksen sallitaan jatkua, kaikki eurooppalaiset kokevat Kreikan kriisin. Samalla äärioikeisto nousee.

Vanhan Laibachin musiikki uhkui uhmaa ja uhkaa. Uusi kuulostaa marssikompeista huolimatta melkein Kraftwerkin popilta. Silti Americana-biisin kehotus maailman muuttamiseksi kuulostaa aiheelliselta: Do It with a Feeling, tee se tunteella.

Vanhoista kappaleista Tanz mit Laibach toimi teknoversionakin. Se on tehokas esimerkki pop(ulism)in massapsykoosista: Yleisö bailasi pää edellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat