Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olli Mustosen sormet kiisivät huimaa vauhtia

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Hannu Lintu, kapellimestari, Olli Mustonen, piano. – Tshaikovski, Prokofjev.

"Jos tämä on musiikkia, taidan pitää enemmän maanviljelystä", vitsaili muuan musiikkikriitikko kuultuaan Sergei Prokofjevin soittavan ensimmäisen pianokonserton New Yorkissa 1918 – ja todisti näin typeryytensä.

Vallankumouksellisessa ensimmäisessä konsertossaan (1912) nuori Prokofjev kehitti oman uuden, modernin pianotekniikkansa. Pianisteilta hänen musiikkinsa vaatii teräksistä sormiakrobatiaa, säkenöivää iskua ja vasarointitekniikkaa sekä eräänlaista pomppivaa "nyppimiskosketusta".

Olli Mustonen oli kotonaan Prokofjevin raikkaan ja rytmisesti hurjan konserton maailmassa.

Konserton aloittava mahtava teema soi "atleettisena ylistyslauluna". Yksiosaisessa, viisitoistaminuuttisessa teoksessa oli tarjolla oli huimaa motorista menoa, leikkisän villejä äkkikäänteitä, fantasiaa, kuulasta venäläistä lyyrisyyttä ja taas riemukasta taituruutta.

Mustonen soitti myös Prokofjevin harvoin kuullun neljännen konserton vasemmalle kädelle. Mustosen vasen käsi kiisi pitkin klaviatuuria häikäisevän tarkasti, kirkkaasti ja vauhdikkaasti ja hämmästytti salamannopeilla hypyillään.

Konsertto kiehtoi myös fantasiansa, teemojensa, sointiensa ja assosiaationsa rikkaudella sekä hitaan osan ylväällä rauhalla.

Oli mielenkiintoinen idea kehystää Prokofjevin epäsentimentaaliset, modernit konsertot kahdella Tshaikovskin tuskaisen romanttisella sävelrunolla. Lintu vaihteli tyylilajeja taiturin tavoin. Avausnumerona oli kalvakka Francesca da Rimini -fantasia, jonka johdannossa synkkä kromaattinen syöksypyörre avaa näkymän Danten infernoon.

Valoisan ja raikkaan Prokofjev-riemun jälkeen päätösnumero, Romeo ja Julia -fantasia syttyi kuin yllättäen traagisen kauniiseen romanttiseen hehkuun ja leimuavaan dramaattisuuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat