Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berenice-kantaatti yllätti tunteittensa voimalla

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Tapiola Sinfonietta Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa. Olari Elts, kapellimestari, Virpi Räisänen, mezzosopraano. – Richard Strauss, Haydn.

Joseph Haydnin soolokantaatit Arianna a Naxos ja Scena di Berenice ovat ajalta, jolloin sopraanot kohosivat laulajahierarkian huipulle ja jättivät varjoonsa kastraatit. Arianna valmistui 1789 ja Berenice 1795.

Sekä Berenice että Arianna ovat rakastettujensa hylkäämiä naishahmoja kaipuineen ja tuskineen, suosittu aihe 1700-luvulla. Haydn käyttää laajoissa teoksissaan persoonalliselle tavalla niitä barokin affektiopin sävelkuvioita, jotka oli tarkoitettu hylätyn naisen tunteiden ilmentämiseen.

Berenice-kohtaus on yllättävän väkevä, opera seria -tyylinen ylväs tunnemyrsky. Haydn sävelsi Berenicen Lontoossa juhlitulle italialaiselle primadonnalle Brigada Bantille, joka oli tunnettu hillittömästä elämäntyylistään ja jumalaisen kauniista laulustaan.

Mezzosopraano Virpi Räisäsen laulussa on samantapaisia avuja, joista Brigada Bantia ylistettiin: hienovaraista herkkyyttä, soinnin ja maun suloisuutta, teknistä taituruutta ja tunteiden vivahteikasta erottelua.

Voi kuvitella, että Räisänen valoisa ja kevytliikkeinen, luonnollisesti ja pakottamasti soljuva mezzosopraano vastaa aika hyvin klassisen kauden laulajaihanteita. Tuohon aikaan ääniltä ei vaadittu dramaattista läpilyöntivoimaa.

Mikä tärkeää, trillikin sujui hyvin.

Arianna -kantaatti on kaunis teos sekin, mutta tunteiltaan melko säyseä. Se kuulosti hyvätapaiselta hovimusiikilta.

Olari Eltsin johtama konsertti alkoi ilkikurisen viihdyttävästi Richard Straussin Aridana-oopperan musiikilla ja päättyi juhlavan railakkaasti Haydnin sinfoniaan nro 86 D-duuri.

Tässä Pariisin-sinfoniassaan Haydn päästi teknisen kokeilunhalunsa valloilleen ja onnistuu samalla saamaan kuulijat hyvälle tuulelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat