Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikrointervallien matkassa

Kulttuuri
 
Rio Gandara HS
Susanna Mälkki
Susanna Mälkki Kuva: Rio Gandara HS
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa.
Veli Kujala, neljäsosasävelharmonikka. Joht. Susanna Mälkki. – Sibelius, Tiensuu, Strauss.

Maininnat alati uudistuvasta taiteilijasta merkitsevät usein tyhjää klisettä ja markkinointipuhetta, mutta Jukka Tiensuun kohdalla näin ei ole. Tiensuu tunnetaan musiikin historian, nykypäivän, tyylien, tekniikoiden ja teknologian tulkkina. Nyt kantaesitetty harmonikkakonsertto Anomal Dances saa lisämaustetta vielä instrumentaaliteatterin keinoista ja komiikan tavoittelusta.

Konserton viiden osan nimeämiseen säveltäjä on luonut oman englannin ja suomen kielen. Avausosa esimerkiksi on Polynaice eli Polinessi, ja päätöksenä kuullaan Flame'n go, Leimuri.

Konserton eri osat ilmaisevat yhtä karaktääriä kerrallaan. Avauksessa rakentuu tiheä liike-energia, jossa korostuvat repetitioaiheet sekä voimakkaat rytmiset aksentit. Toinen osa on pysähtyneempi ja jättää tilaa sointupilville ja -pilareille.

Musiikin elementit tuntuvat tässä lähes kosketusaistiin viittaavilta kiteytyneiltä esineiltä.

Anomal Dances todellisena solistikonserttona on Veli Kujalalle räätälöity. Neljäsosasävelharmonikkansa taitajana Kujala yltää varsin hätkähdyttävään virtuositeettiin, ja solistin improvisoima laaja kadenssi muodostui keskeiseksi painopisteeksi.

Partituuriin on liitetty myös mimiikkaa. Solisti kohtaa kommelluksia. Nuotit sekoavat, alkaa väsyttää ja lopussa on taju kankaalla. HKO:n yleisö suhtautui tällaiseen menoon suopeasti.

Susanna Mälkki on luomassa kontaktia tulevaan orkesteriinsa. Sibeliuksen Aallottariin rakentui suurmuoto, jossa se yksi isompi maininki tosiaan puhuttelee. Richard Straussin Also sprach Zarathustra soi massiivisesti, värikkäästi ja tunteikkaasti, mitä partituuri vaatiikin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat