Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musicaeterna vyörytti musiikkinsa arkitodellisuuden ulkopuolelle

Kapellimestari Teodor Currentzis toi orkesterinsa Juhlaviikkojen vierailulle

Kulttuuri
 
Philipp Jeske
Teodor Currentzis on karismaattinen johtaja. Hänet kuvattiin helmikuussa Berliinissä harjoituksissa.
Teodor Currentzis on karismaattinen johtaja. Hänet kuvattiin helmikuussa Berliinissä harjoituksissa. Kuva: Philipp Jeske
Arvio: konsertti
Musicaeterna Helsingin juhlaviikoilla Musiikkitalossa. Teodor Currentzis, kapellimestari. – Prokofjev.

Venäläisen Musicaeterna-orkesterin johtaja Teodor Currentzis on haastatteluissa pyrkinyt asemoimaan itsensä ja orkesterinsa arkitodellisuuden ulkopuolelle. Currentzis painottaa taiteelle omistautumista riippumatta kellosta, työaikalaeista tai politiikasta.

Currentzis perusti Musicaeternan vuonna 2004, eikä se ole yhtä nimekäs kuin monet muut Helsingin juhlaviikkojen orkesterivieraiden sarjassa esiintyneet orkesterit. Siksi yleisömenestys ei ollut perinteikkäämpien orkesterien vierailukonserttien tasolla. Yleisöstä pystyi kuitenkin bongaamaan koko joukon suomalaisten orkesterien muusikoita, jotka olivat tulleet tarkastamaan orkesteritulokasta.

Kreikkalaissyntyinen Currentzis on karismaattinen johtaja, jota muusikot seuraavat auliisti. Ohjelmassa oli Sergei Prokofjevin Romeo ja Julia -balettimusiikki konserttiesityksenä. Mieluusti tältä orkesterilta kuulisi jotakin sinfonisempaakin, mutta tokihan Prokofjevin balettimusiikki on orkesteritehojensa puolesta kiitollista soitettavaa ja kuultavaa.

Ja tehoja Musicaeternalla riittää. Nopeat jaksot olivat tosiaankin nopeita, mutta soivat ihailtavan yhtenäisesti. Dynamiikan ja tempojen äkkivaihdokset olivat suvereeneja. Romeon ja Julian rakkaustarinan romanttisissa jaksoissa soinnissa oli tarvittaessa perivenäläistä leveää hehkua ja taistelukohtauksissa räjähtävää rähinää.

Suurin osa muusikoista soitti seisaaltaan, mikä saattoi osaltaan tuoda tulkintoihin valppautta. Teodor Currentzis itse antautui tulkinnalle täysipainoisesti ja steppaili kapellimestarikorokkeella estottomasti, nostattaen soittajien taistelutahtoa suurin elein.

Musiikki vyöryi päälle parin tunnin ajan. Currentzis ja Musicaeterna suhtautuivat musiikkiin niin tinkimättömällä asenteella, että kieltämättä ajatukset esimerkiksi ajankulusta, työaikalaeista tai politiikasta saivat jäädä hetkeksi sivummalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat