Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mahlerin sinfonia kuhisi elämää Pintscherin johdolla

Kulttuuri
 
Matthias Pintscher
Matthias Pintscher
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Matthias Pintscher, kapellimestari, Andreas Brantelid, sello. – Schumann, Mahler.

Saksalainen säveltäjä-kapellimestari Matthias Pintscher sanoo olevansa "sydämeltään matkalainen". Hän tuntee olevansa irtautunut saksalaisista juuristaan. "Ilottomaan" kotimaahansa hän ei tunne kaipuuta.

Gustav Mahlerin ensimmäinen sinfonia on musiikillinen matkakertomus, jonka levoton päähenkilö lähtee ensimmäisessä osassa kuohuvalle, värikkäälle ja joskus kummalliselle vaellukselle.

Sinfonian ensimmäisen osan pääteema on peräisin Mahlerin vaeltavan kisällin laulusta Menin tänä aamuna pellon poikki.

Joku kapellimestari voisi korostaa kodittomuuden, juurettomuuden ja vierauden kokemusta. Pintscher puolestaan nautti täysin sydämin matkanteon ja vaeltamisen jännityksestä ja riemusta.

HKO:n sointi oli harvinaisen herkkä ja vivahteikas. Jouset syttyivät lämpimään laulavuuteen, puupuhaltajat säteilivät kirkkaasti, ja vasket hehkuivat.

Pintscher taikoi plastisin, selkein elein sinfonian kulun täyteen vaihtelevaa, panoraamamaista elämää. Hän oli suunnitellut tarkkaan matkareitin kaikkine mutkineen. Koska päämäärä häämötti aina jossakin horisontissa, syntyi suuri sinfoninen jännitekaari pauhaavine nousuineen ja mietteliäine laskuineen.

Pintscherillä oli herkkä korva sinfonian alakuloisille varjoille, syvän hiljaisuuden tuokioille ja hellille hetkille.

Groteskia huumoriakaan ei puuttunut. Käyrätorvien pilkallinen nauru huvitti toisessa osan tanssiriehan keskellä. Puupuhaltamien korkeat kimeät äänet vihloivat joskus korvia tarkoituksellisen epämiellyttävästi.

Konsertti alkoi Robert Schumannin sellokonsertolla, joka vei kuulijat romanttiseen tarumaailmaan.

Tanskalais-ruotsalaisen Andreas Brantelidin Stradivari-sellon lumoavan kaunis, pehmeä ääni oli omiaan unelmoivaan tummaan lauluun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat