Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Von Hertzen Brothers on harpannut kohti radiorockia

Uusi raskas rock ja herkät vanhat biisit soivat Von Hertzen Brothersin keikalla

Kulttuuri
 
Kevin Nixon
Von Hertzen Brothers tunnetaan progressiivisesta rockistaan. Jonne (vas.) ja Mikko von Hertzen keikalla Rotherhamissa Englannissa 2013.
Von Hertzen Brothers tunnetaan progressiivisesta rockistaan. Jonne (vas.) ja Mikko von Hertzen keikalla Rotherhamissa Englannissa 2013. Kuva: Kevin Nixon
Arvio: konsertti
Von Hertzen Brothers Tavastialla

Von Hertzen Brothers luottaa suuriin eleisiin: voimasointuihin, paahteiseen tempoon ja veljesten nostattaviin lauluharmonioihin.

Mutta kuten kaksi vuotta vanha Nine Lives ja reilu viikko sitten julkaistu New Day Rising osoittavat, kykenee VHB oman tutun soundinsa sisällä liikkumaan laajalla paletilla. Siinä missä Nine Lives oli väkevän yhteislauluhenkistä progetunnelmointia, on yhtye uudella levyllään astunut harppauksen kohti rockradioystävällistä progemetallifuusiota.

Keikan aloittava nimikappale kuulosti livenä viehättävän silottelemattomalta ja sen suoraviivainen paahto toi ensimmäisenä mieleen Foo Fightersin – joka ei ehkä muutenkaan ole kauhean kaukana New Day Risingin ylitehokkaasta stadionrockista. Vastaavasti heti sen perään kuultu You Don't Know My Name luotti samaan paahtoon, mutta oli niin turboahdettu, että kuulijaa alkoi uuvuttaa – kunnes sen lopussa kuultiin kekseliäs ja sympaattinen a cappela -osuus.

Yleisölle kelpaavat selvästi myös vanhat kappaleet – Flowers and Rust saa valtavat aplodit, eikä ihme: kaiken progressiivisen maalailun alla sen melodiassa on sellaista romantiikkaa, joka uudella levyllä ei tule päällimmäisenä esille.

Otetaan esimerkiksi viidentenä kuultu uusi kappale Trouble. Se alkaa itämaisesti etenevällä psykedeliaintrolla ja kasvaa raskaaksi rockiksi, joka on yhtä paljon Led Zeppelinin Kashmiria kuin Mastodonia. Sen tehokkuutta ei voi kieltää, mutta tutulta VHB:lta se ei kuulosta.

Poikkeuksellinen on myös New Day Risingin todellinen kuriositeetti Dreams, "outo biisi levyllä, outo biisi keikalla", kuten Kie von Hertzen sen esittelee. Se kuullaan melko samanlaisena versiona kuin levyllä. Lähes ärsyttävän herttainen ja hyväntuulinen, 60-lukulaishenkinen rallatus toi mieleen joukon yhden hitin ihmeitä.

Näennäisestä outoudestaan huolimatta yleisö lähti siihen hyvin mukaan.

Keikan vanhimmat kappaleet ovat erikoista kyllä myös sen koskettavimmat: Mikko von Hertzenin akustisesti esittämä I Gave Up yhtyeen debyytiltä on huippuunsa viedyn tunteellinen ja suoraan sen perään kuultu Dreamworld jotenkin pakottamattoman euforista hippirockia. Kontrasti niiden ja metallisten uusien kappaleiden välillä ei voisi olla suurempi.

Tällainen läpileikkaus asettaa New Day Risingin perspektiiviin. Dreams ei suinkaan ole sen ainoa kevyt biisi ja kaikki eeppisemmät kappaleet eivät suinkaan ole progemetallia. Hold Me Up on yksi yhtyeen puhtaimpia popkappleita ja encoressa peräkkäin kuullut Sunday Child ja Hibernating Heart ovat laajakankaan kokoisessa tunteellisuudessaan nostattavia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat