Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syksyisiä säveliä

Einojuhani Rautavaaran laulusarja muistuttaa Sibeliusta

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesterin konsertti Musiikkitalossa, joht. John Storgårds, Musiikkitalon kuoro, valmennus Tapani Länsiö, solisteina Gerald Finley (baritoni), Tuuli Takala (sopraano), Niina Keitel (mezzosopraano), Jussi Myllys (tenori) ja Mika Kares (basso). – Rautavaara, Sibelius, Mozart.

Myöhäinen   Einojuhani Rautavaara on jo vuosia säveltänyt ihailijoidensa iloksi ja muiden harmiksi musiikkia, jossa auvoisan pehmeät soinnit synnyttävät kelluvan, ajattoman soinnin. Musiikissa on syksyinen tuoksu, lempeä ja haikea.

Nyt Rautavaaran ja myöhäisen Jean Sibeliuksen musiikki sekoittuivat lähes yhdeksi ja samaksi sävelpuheeksi.

Rautavaaran uutuusteos, laulusarja persialaisiin Rubáiyát-teksteihin lepäsi paljossa jousimatolla, joka kannatteli vuorotellen huilujen, oboeiden ja klarinettien pulppuilevia terssikulkuja.

Tekstiä oli aika paljon, joten Rautavaara oli tyytynyt lähinnä syllabiseen säveltämiseen. Sen saattoi kokea joko köyhänä ratkaisuna tai pelkistetyn toteavana ja sikäli osuvana: mitä tässä enää hötkyilemään.

Sama sointimaailma muutamin terästyksin hallitsi Sibeliuksen kuuden laulun sovitusta Elämän virrassa. Molemmat kokonaisuudet lauloi baritoni Gerald Finley valloittavan kauniisti.

W. A. Mozartin Requiem sai John Storgårdsin johdolla ja Musiikkitalon kuoron esittämänä väkevän ilmeen.

Solistikvartetti oli oloissamme harvinaisen mallikas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat