Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alttoviulutaituri kesytti Musiikkitalon

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. François-Xavier Roth, kapellimestari ja Tabea Zimmermann, alttoviulu. – Bartók, Kurtág.

Sointidopingiako? Venäläinen Musicaeterna-orkesteri sohaisi pari viikkoa sitten akustiikkakeskustelun jälleen käyntiin käyttämällä Musiikkitalossa sähköistä äänenvahvistusta. Helsingin juhlaviikoilla vieraillut orkesteri toi sähköistä korostusta varsinkin kontrabassoihin.

Musiikkitalon vakiokäyttäjä Radion sinfoniaorkesteri kuitenkin tarjosi keskiviikkona taiteilijoiden luovan vastauksen akustiikkakritiikkiin. François-Xavier Rothin johtama Bartók -ohjelma osoitti, että Musiikkitalossa pärjää edelleen mainiosti ilman vippaskonsteja.

Samalla taisi löytyä paras soolosoitin Musiikkitalon konserttisaliin. Se ei ole piano, viulu tai sello.

Se on alttoviulu. Ainakaan en ole kuullut tässä salissa aiemmin näin hyvää sointitasapainoa solistisessa teoksessa. Saksalaisen Tabea Zimmermannin soittaessa solistina Béla Bartókin alttoviulukonsertossa kaikki kuului selkeästi.

Zimmermannin alttoviulun soinnissa yhdistyvät ihanteellisesti kantavuus ja syvyys. Hän on huikea taituri, jonka täyteläinen alttoviulusointi säilyi täyteläisenä ja ehjänä konserton kiireisimmissäkin käänteissä.

Bartókin lisäksi Zimmermann soitti solistina György Kurtágin 1950-luvun alussa säveltämässä Kappaleessa alttoviululle ja orkesterille. Siitä oli määrä tulla alttoviulukonserton ensimmäinen osa, mutta muita osia ei valmistunut. Zimmermann kehräsi soittimellaan laulavaa linjaa ja kaikki pysyi selkeänä myös lopun sordiinojaksossa.

Kurtágin musiikki sopi mainiosti Bartókin teosten joukkoon. François-Xavier Roth piti solistin ja orkesterin suhteet rautaisesti hallinnassa. Roth johti Bartókilta myös kansanmusiikillisesti ilakoivan Tanssisarjan sekä sen täydellisen vastakohdan, kylmänviileän Musiikkia kieli- ja lyömäsoittimille sekä celestalle. Tällaisessa 1900-luvun merkkiteosten konserttiohjelmassa RSO on parhaimmillaan, kuten on myös Musiikkitalon selkeä akustiikka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat